Xi: Vi är två skepp som inte får krocka

Susanna Persson Öste/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2021-11-16

Den hårda konkurrensen får inte leda till konflikt, så Kina och USA behöver gemensamma ”skyddsräcken”, anser USA:s president Joe Biden.

Kinas Xi Jinping verkar hålla med: De båda supermakterna är som stora skepp som inte får kollidera, sade Xi när de två möttes digitalt.

När kamerorna äntligen sattes på för det haussade toppmötet kunde Xi kika in i Roosevelt-rummet i Vita huset och Biden fick en glimt av Folkets stora sal i Peking. De två har talats vid tidigare, men inte via videolänk och inte så länge – nattens samtal pågick i över tre timmar.

– Vi står inför flera gemensamma utmaningar. Som världens två största ekonomier och permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd måste Kina och USA stärka sin kommunikation och sitt samarbete, sade Xi enligt nyhetsbyråer innan den korta offentliga delen av mötet avslutades.

Varningar om Taiwan

Träffen spände över en rad aktuella och komplexa ämnen – från synen på ett framtida internationellt system till handel och tullar till Kinas kritiserade agerande i Tibet och Hongkong samt gentemot minoriteter i Xinjiang.

När det gäller det spända läget runt Taiwan, som Kina anser är del av landets territorium, varnade Biden för alla försök att ensidigt underminera ”fred och stabilitet”, enligt Vita huset.

Kinesiska medier å sin sida rapporterar att president Xi varnade sin kollega för att ”leka med elden” – syftande på alla tendenser till att beskriva och behandla Taiwan som självständigt. S outh China Morning Post skriver att Xi hotade med ”drastiska åtgärder” rörande området.

Taiwans president Tsai Ing-Wen har tidigare sagt att hon litar på att USA försvarar området vid en eventuell militär attack från Kina.

Vill undvika osämja

Inga jättegenombrott nåddes, men både Peking och Washington DC beskriver ledarnas samtal som uppriktigt och understryker vikten av att fortsätta att samarbeta där det går – som i klimatfrågan.

Det är ingen hemlighet att de båda presidenternas relation varit knackig, de senaste månaderna har den dessutom tyngts av dispyter om tullar och coronavirusets uppkomst samt kinesisk upprördhet över säkerhetspakten Aukus (som USA, Storbritannien och Australien bildat). Men Xi kallade ändå Biden för ”min gamle vän” när mötet inleddes. Och båda verkade eniga om att en sund och stadig relation dem emellan är nödvändig för en stabil och fredlig omvärld.

– Som ledare för Kina och USA är det vårt ansvar att säkerställa att konkurrensen mellan våra länder inte leder till konflikt, sade Biden.