Ett nytt hem på 13 kvadrat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-05

Killarna från Roomservice förvandlar en rörig minilya till en läcker liten etta

EFTER - Så fixades sovrum och vardagsrum i ett Levans våningssäng åkte ut till förmån för en skåpsäng. När den är nedfälld finns det gott om plats för två personer att sova bekvämt. På dagen förvandlas sängen smidigt till en skön soffa att umgås med vännerna i.

Levan Akim bor i en av Stockholms minsta lägenheter. På 13 kvadratmeter sover han, äter och har en arbetshörna.

Det är först sedan proffsen från Kanal 5:s Roomservice tog sig an bostaden som Levan har börjat trivas.

FÖRE - Så här såg det ut innan Roomservice tog sig an ettan.

Tillsammans med inredningsspecialisten Frida Wanselius skapade snickaren Mattias Särnholm och målaren Johnny Krigström ett smart kompakt boende för en singelkille i farten.

Allting revs ut ur den gamla lägenheten och in kom ett sängskåp, garderober och en annorlunda lösning med mat- och arbetsyta.

– Det var som att laga spagetti i sängen när man skulle laga mat så vi maskerade pentryt genom att förlänga delen i hallen ut i resten av rummet och lät köksbänken bli både en matplats och arbetsplats i ett, berättar inredningsspecialisten Frida Wanselius om förvandlingen.

Snickaren Mattias Särnholm formpassade en valchromatskiva som gick från köksdelen och följde hela rummet.

– Hemligheten med ett litet boende är att få in många saker på samma plats och därför var den förlängda skivan en bra lösning. Man ska tänka mångsidighet i stället för att räkna kvadratmeter, berättar han.

Mattias hängde upp garderober på väggen – på så vis blev det en naturlig förvaringsplats under dem – medan målaren Johnnie Krigström satte upp en randig tapet vågrätt för att förlänga känslan av rummet.

– Jag blev jättechockad på riktigt när jag såg förvandlingen. Det var en sådan otrolig skillnad. Jag fick en helt ny känsla för lägenheten, säger ägaren till ettan, Levan Akim.

Levan gillar sängskåpet skarpt och att det, uppfällt, förvandlas till en dubbelsoffa.

– Det ser ut som ett hotellrum i Tokyo nu. Bara det att få bort alla kläder i garderoberna och att man kan bjuda hem kompisar utan att skämmas är värt hur mycket som helst, säger Levan nöjt.

FÖRE - Före omgörningen gav rummet ett rörigt intryck samtidigt som Levan fick laga mat, sova och arbeta vid datorn i en för liten zon.
EFTER - Teamet förlängde köket med en sober bänk som tar lite plats. På den står datorn, och under den göms ett matbord som är lätt att dra ut.

Teamets bästa tips för ett kompakt hem

Agneta Elmegård

Följ ämnen i artikeln