Skånsk 14-åring mördad på semester

Publicerad 2014-01-09

Kosovos huvudstad Pristina.

En 14-årig pojke som bor i Helsingborg har mördats i Kosovo, uppger Helsingborgs Dagblad.

Han ska ha varit på semester och skjutits ihjäl vid en skola.

– Enligt polisen förefaller hämnd vara motivet till mordet på den svenske pojken, säger Patrit Bicay på svenska ambassaden till TT.

Pojken hade bara varit i landets huvudstad Pristina i tre dagar när han åkte till en skola, där han tidigare varit elev, för att hälsa på kompisar.

Svenska UD bekräftar

På skolgården sköts 14-åringen ihjäl. Ytterligare en pojke skadades.

– UD har fått information i morse från lokala myndigheter om en att ung person har bragts om livet i Kosovo. Vi har ingen bekräftelse på identiteten och undersöker nu fallet, sa Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till Aftonbladet under torsdagen.

I dag greps två unga män misstänkta för mordet som inträffade i går.

De gripna ska vara 17 och 24 år gamla, skriver HD.

– När polisen kom till platsen förstod vi omedelbart att det handlade om ett mord, säger Agron Borovci, talesman vid polisen i Pristina, till medier i landet enligt HD.

Hämnd kan vara motivet

14-åringen föddes i Sverige och var svensk medborgare, uppger Patrit Bicay, assistent till förste ambassadsekreteraren Fredrik Olsson på svenska ambassaden i Pristina.

Fredrik Olsson är också Sveriges polis- och tullsambandsman i Kosovo. Han befinner sig just nu i Sverige men står i ständig kontakt med sin assistent.

– Enligt polisen förefaller hämnd vara motivet till mordet på den svenske pojken. Två släktingar till denne sitter sedan några månader häktade i Pristina för mord på en person med anknytning till de två misstänkta, säger Patrit Bicay till TT.

Enligt tidningen har mordet uppmärksammats stort i Kosovo och bland annat har Pristinas borgmästare har framfört kondoleanser till 14-åringens familj.