Håll ut - snart blir det varmare

Publicerad 2014-01-21

Temperaturökning på 20 grader i Karesuando

Den sena vintern och de pendlande temperaturerna kan ge smolk i bägaren för många skridskosugna stockholmare.

Is i skägget? Lugn. I början på nästa vecka drar mildare luft in och tar udden av den värsta kylan. I nordliga Karesuando väntas en temperaturökning på hela tjugo grader.

Kylan har på senare tid hållit delar av Sverige i ett fast grepp. I måndags morse uppmättes -42,5 grader i Karesuando, 18 mil nordöst om Kiruna och boende i området har rekommenderats att stanna inne. Men under nästa vecka vänder det och just Karesuando kommer att få en temperaturökning med över tjugo grader. 

– Då blir det omkring tjugo minusgrader vilket fortfarande är kallt men som naturligtvis innebär en väldig skillnad för de som bor där, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Klart.se.

Högtrycket drar bort

Även Luleå kommer att få uppleva en temperaturökning på cirka 17 grader, från minus 22 grader idag till minus fem. Den stränga kyla som råder i framför allt norra Norrland beror enligt Martin Hedberg på ett högtryck som har sitt centrum över Finland.

– Högtrycket innebär att det är få moln på himlen vilket betyder stor utstålning av energi, säger han.

Men under nästa vecka kommer högtrycket att dra bort varför molnen lägger sig som ett täcke på himlen och ger högre temperaturer i nästan hela landet.

Stört betydelse får temperaturökningen i Götaland där det idag råder minusgrader men i början på nästa veckan kan få plusgrader istället.

– Det betyder slask istället för is i Blekinge, Skåne, Kronoberg och Halland, säger Marin Hedberg.

Udda vinter

Vintern har ur ett vädermässigt perspektiv hittills varit udda. För att det rent meteorologiskt ska råda vinterväder måste temperaturen nämligen hålla sig under nollstrecken fem dagar i rad vilket fortfarande inte varit fallet i delar av Skåne.

– Det rådde milt väder väldigt länge men snart är det vinter där också och på sydsvenska höglandet kommer det att fortsätta råda minusgrader, säger Martin Hedberg.

Stockholmarna fick vänta länge på kung Bore och även om det blir varmare även i storstaden under nästa vecka spås temperaturerna ligga kvar under minusstrecket.

– Det kommer att pendla kring nollan men om det är någon plusgrad i början på nästa vecka så är det snart minus igen, säger Martin Hedberg.

Men den sena vintern och de pendlande temperaturerna kan ge smolk i bägaren för många skridskosugna stockholmare.

– Snön isolerar så att isarna inte kan frysa på ordentligt och det kan betyda att det är vanskligt att vistas på isarna, säger Martin Hedberg.

ANNONS