Glädjebeskedet: Värmen är här för att stanna

Publicerad 2013-07-19

Meteorologen: Så varmt blir det i plurret

Glöm paraplyet och ylle­tröjan.

Värmen och det fina ­vädret är här för att stanna.

– Vi har ett stort högtryck över de brittiska öarna som väller in över södra Sverige, säger Marcus Sjöstedt, ­meteorolog.

I veckan nådde temperaturerna i stora delar av Sverige upp över 25 grader. Den sköna sommarvärmen ser nu också ut att stanna.

Ett stort högtryck med varm luft från de brittiska öarna väller under helgen in över Sverige från sydväst och trycker bort regnet och kylan från Atlanten.

– Vi har ett stabilt väder i söder med en varmare luftmassa under början av nästa vecka. De höga temperaturerna kommer att vara kvar, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

”Stor brandrisk”

En del skurar kan visserligen tillfälligt sätta stopp för semesterlyckan, men det handlar inte om några större mängder regn.

– Det är väldigt torrt ute, och brandrisken är stor, till och med mycket stor i vissa områden, säger Marcus Sjöstedt.

Värmen för sakta men ­säkert också med sig bättre badförhållanden. Havs­temperaturerna närmar sig redan 20-graderstrecket i södra Sverige.

– Det man ska ha klart för sig att det kan vara två, tre grader varmare inne i vikar, säger Martin Hedberg, ­meteorolog på Klart.se.

På Långholmen i Stockholm svalkar sig familjen Hedin i Mälarens vatten. Hector, 2, kastar sig mot vågorna samtidigt som lillebror Tristan, 1, leker i sanden bredvid.

– Vi går hit så ofta vi kan, säger pappa ­Oscar Hedin, 41.

Gör en bakåtvolt

Lite längre bort gör Tobias Büren, 21, en bakåtvolt ner i vattnet framför vännerna.

– Jag chansar på att det är 19-20 grader i vattnet, säger Jimi Wells, 21.

Solskens­toppen

Antal soltimmar 1 juni - 17 juli:

Visby 533

Ölands norra udde 524

Svenska högarna 511

Karlskrona 504

Karlstad 485

Källa: SMHI