’RedOnes Sommar i P1 är fascinerande’

Publicerad 2013-08-01

Svenske låtskrivaren RedOne och Lady Gaga.

Den mest intressanta delen av den något uttjatade berättelsen om den unge pojken som börjar med två tomma händer och når berömmelse och miljoner är i regel de tidiga, svåra åren.

Därvidlag utgör inte producenten Nadir "RedOne" Khavats fantastiska resa (Michael Jackson! Lady Gaga!) något undantag.

16 år gammal får vår berättare höra en låt som får honom att bestämma sig för att flytta från Marocko till Sverige för att bli rockstjärna: Europes The Final Countdown.

Efter tre års tjat ger föräldrarna med sig och släpper i väg sonen till Stockholm. Han sover på golvet på ett kebabhak, jobbar för usel lön sex dagar i veckan, svenska är ett obegripligt språk, men han kommer tvåa i en karaoketävling.

Fem år senare står Khavat på gränsen till genombrottet. En ung artist vid namn Britney Spears vill ha svensk producent till sin första skiva. Men nej, uppdraget går till vännen Rami Yacoub och han deppar ihop.

Dock finns andra artister. A-teens och Darin. Pengar börjar trilla in. Och Shakira behöver en låt till VM i fotboll 2006.

Flytt till New York. Tillbaka på ruta ett. Sover på en luftmadrass i en sliten lägenhet tillsammans med nyblivna hustrun Leila, även hon från Marocko men uppvuxen i Holland.

Träffar en ung tjej som bär stora glasögon och precis har fått skivkontrakt. Men direktörerna gnäller och vill ha en hit. "Jag och Lady Gaga skrev några låtar, men vi fattade inte hur stort det skulle bli".

Skriver låtar ihop med Michael Jackson. The King of pop ser fram emot sin turné. Snart är han död.

(Men varför ska det alltid tjatas om att världsstjärnorna är precis som alla andra och drabbas av kärleksbekymmer och baksmällor? Min bestämda uppfattning är att vi har begripit det vid det här laget).

"RedOne" har inte förlorat sig i framgången. Han gör ett sympatiskt intryck. Livet i Los Angeles är inte det viktiga. Sveriges relativa jämlikhet är fantastisk. Så även värmen han finner mellan människor i Marocko.

Ett fascinerande sommarprogram.