Safias, 19, två ansikten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-16

Från sprallig tonårstjej – till gripen för terrorbrott

Det är en svart historia.

Som barn såg hon sin pappa dö, några år senare satt hon månader i ett afrikanskt skräckfängelse.

Och nu gripen för terrorism – för andra gången.

Men vännerna i förortsidyllen känner henne som en sprallig tonårstjej.

Det här är berättelsen om Safia, 19.

Det var mars 2007 och när Safia kom hem var hon gul i ansiktet. Påminnelser på kroppen om månader i det etiopiska fängelset Addis Abeba. Ärr. Förtvinade muskler. Njurvärk.

Med sig hem till Sverige hade hon en dagbok på smutsigt toapapper. En berättelse om fängelsetortyr. En historia om hur hon fick skydda barnet hon bar i magen från vakternas slag.

Men nu var hon fri. Hemma i Sverige och runtom i världen hade kraftiga ansträngningar gjorts för att få henne frisläppt.

Diplomatmöten över hela världen. Diskreta sammankomster med Pentagon, klanledare och afrikanska regeringstjänstemän. Och samtidigt, mammans kampanj Release My Child, som ekade i medierna och på nätet.

Kom från Finland

Mamman berättade om dottern. En ”glad och sprallig tjej som älskar tv, saltlakrits och sitt smink”. Tidningsartiklar berättade historien om Safias och hennes pojkväns solsemester som slutade med att de blev gripna för terrorism. Hon slapp åtal och rättegång. Den gången.

– Och vaddå, skulle vi åka dit och kriga på semestern med barnet i magen? sa hon i en intervju med Svenska Dagbladet när hon kom hem.

Familjen Benaoudas historia börjar i mellersta Finland.

1979 flyttade mamman Helena Benaouda till Sverige från Haukipudas, några mil söder om Rovaniemi. Som 20-åring kom mamman för första gången i kontakt med islam genom en granne.

– Det kändes inte främmande, snarare som om att jag hittat hem, har mamman berättat.

Helena Benaouda, då med efternamnet Fagerdin, studerade sociologi, idéhistoria och ekonomi.

Under åren i Sverige fick hon fyra barn och hon skilde och gifte sig några gånger.

1989 födde hon Safia. Dottern växte upp tillsammans med mamman och pappan i en lägenhet i ett familjevänligt område utanför Stockholm.

Klasskamraterna minns Safia som en glad tjej. Till och med efter händelsen i juli 1999. Det var då Safia och resten av familjen åkte till en badplats nära hemmet.

Pappan simmade ut till en flotte 30 meter ut i vattnet. På vägen tillbaka hörde familjen hans rop på hjälp. Sedan försvann han under ytan. Ingen hann rädda honom.

En klasskamrat berättar att han fick ett krampanfall. En timme senare hittades han livlös av räddningstjänsten.

Konverterat till islam

Vänner och klasskamrater berättar att Safia var borta några månader från skolan men när hon kom tillbaka var hon sitt vanliga jag.

– Hon är väldigt glad och sprallig till sättet, berättar en vän.

Enligt en gammal lärare var hon religiös – men inte djupt religiös – när hon började gymnasiet.

– Fia, hon var lite åt kickerhållet. Hon var tuffa tjejen, hade sådana där mjukiskläder. Och hon hade alltid musik i öronen.

– Hon var kul att ha som elev. Jätterolig.

Hennes mamma, Helena Benaouda, hade sedan länge konverterat till islam och skulle senare bli ordförande för Sveriges Muslimska Råd i Stockholm.

Mamman har bland annat kämpat för att bevisa att kvinnan inte är underordnad inom hennes religion. I september 2007 träffade hon statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholms moské för att diskutera Lars Vilks Muhammedteckningar.

I en SVT-dokumentär återsåg hon en finsk kusin och de pratade om allt som förändrats under åren där hon satt med sin slöja. Någon gång under tonåren bestämde sig dottern för att gå samma väg.

– En dag kom Safia med slöja till skolan. Hon hade inte pratat något alls om det innan så det var lite förvånande, säger en klasskamrat.

Började på koranskola

Några av hennes gamla vänner berättade att det inte bara var utseendet som blev annorlunda med Safia under högstadietiden.

– Hon förändrades. Hon dök inte upp i skolan lika ofta och blev lite tillbakadragen.

Enligt hennes lärare på gymnasiet kom hon tillbaka från sommarlovet efter ettan i en burka.

Safia hade kämpigt med betygen, i början av andra året hoppade hon av gymnasiet för att börja på koranskola, berättar hennes lärare. Och gifte sig med sin nuvarande man.

Mamman har berättat i tidigare intervjuer att hennes barn varit fria att välja sin egen väg i livet.

Vilken väg valde Safia?

Nu sitter hon gripen för terrorism för andra gången. Denna gång i Pakistan.

Mamman har inte gått att nå för en kommentar men hon har berättat tidigare för Aftonbladet att hon nu står i ständig kontakt med UD för att få veta. Men svaren är få. Och dotterns telefon har varit avstängd sedan länge. Det senaste hon vet är att dottern var på pilgrimsresa, kanske i Mekka för att fira Ramadan.

Vännen: ”Det är sjukt”

En vän som vi träffar sitter länge tyst när vi pratar om Safia då och nu.

Vännen har precis läst om att Safia enligt den pakistanska polisen var på väg till Waziristan, till ett område som anses vara al-Qaidas högkvarter.

– Det är sjukt, det går inte ihop. Jag kan bara inte förstå hur en tjej som hon, du vet glad och rolig, plötsligt kan bli en misstänkt terrorist.