Skanska borde ställas till svars

Uppdaterad 2015-12-09 | Publicerad 2001-10-17

Tunnelbygget skadade byggarbetarna för livet

Balansstörningar, domnade händer och fötter, synproblem och impotens.

Byggjobbarna märktes för livet av jobbet i Hallandsåsen.

– I rimlighetens namn borde Skanska ställas till ansvar, säger Ossi Åström.

Märkt för livet Ossi Åström från Nyköping är en av de som lider av att ha jobbat med tätningsmedlet Rhoca Gil.

Först när döda kor hittades på Hallandsåsen avbröts allt arbete i tunneln hösten 1997. Men larmrapporterna om den giftiga tätningsplasten Rhoca Gil hade kommit ett halvår tidigare. Från jobbarna i tunneln.

– Jag märkte direkt att det var något konstigt. Jag fick nervryckningar i ansiktet och det smakade konstigt i munnen. På nätterna kunde man inte sova utan låg och svävade i luften, säger Ossi Åström.

Hans uppgift var att blanda Rhoca Gil och köra in det i tunneln. Han och flera av jobbarna vände sig oroade till företaget, men Skanska litade på tillverkarens lugnande ord om att medlet var ofarligt.

– De viftade bara bort det och påstod att man var på väg att bli förkyld, säger Ossi Åström.

I dag har han svårt med balansen, känner sig ofta trött och har tappat finmotoriken i händerna. Värst är ändå oron för cancer.

– Akrylamid är ju cancerframkallande. Jag har svårt att sova för jag ligger och grubblar på om jag ska drabbas av det också. Men det får jag väl inte svar på förrän om tio år.

Företaget Rhone Poulenc som tillverkade medlet dömdes tidigare i år till 90 dagsböter för felaktig information. Den 19 november är det Skanskas tur.

Snart börjar rättegången

Då börjar den första Hallandsåsrättegången i Helsingborgs tingsrätt och målsägare är de 22 arbetare som drabbades värst av giftskandalen. Flera av dem saknar känsel i fötter och händer och har balansstörningar. Några har fått sämre syn och vissa lider av potensproblem.

– Jag saknar fortfarande känsel i alla tår och har domnade trampdynor. I början snubblade jag hela tiden, men med tiden lär man sig att gå ändå, säger Bengt Larsson.

Han är 64 år i dag och sjukskriven sedan ett år. Planerna att avsluta sin karriär som injekterare världen runt vid Hallandsåsen slogs sönder av giftskandalen.

Skanska riskerar att få betala böter på tre miljoner kronor men jobbarna har inget att vinna på en fällande dom. De har redan förlikats och fått ut en eller ett par månadslöner från Skanska beroende på hur höga halter akrylamid de fick i sig.

”Vi fick duscha i Rhoca Gil”

Många är bittra än i dag och anser att företaget kom lindrigt undan. Men den största vreden riktar de mot den franska tillverkaren.

– Det är en stor rättsskandal att de bara fick dagsböter. De menar ju att det är ofarligt så det enda riktiga straffet vore att de fick duscha i Rhoca Gil, det fick vi göra, vare sig vi ville eller inte, säger Yngve Ottosson.

Drabbade av giftskandalen

Det här har hänt i giftskandalen vid Hallandsåsen

Jessica Ritzén

Följ ämnen i artikeln