Tioåringen hyllas för dödsgest mot Moskvas guvernör

Publicerad 2018-03-24

“Du mördar oss”, det var tioåriga Tanja Lozovas budskap när hon under en demonstration i Ryssland trängde sig fram till Moskvas guvernör och låtsades skära av sig halsen.

Nu hyllas hon som en hjälte på sociala medier.

Hundratals demonstranter samlades under onsdagen utanför det lokala sjukhuset i staden Volokolamsk, utanför Moskva. Området har drabbats av en giftig gasläcka från en avfallsanläggning och konsekvenserna har varit förödande. Ett femtiotal barn har blivit sjuka av den förorenade luften och flera av dem har hamnat på sjukhus, det här rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Jag vill att anläggningen stängs ner”

För att lugna demonstranterna fanns Moskvas guvernör Andrey Vorobyovnder på plats. Och det är någonstans här som Tanja Lozova tränger sig fram genom klungan av demonstranter, går fram till guvernören och med handflatan tecknar en kniv som sveper över hennes hals.

Gesten fångades på film av journalister – men Andrey Vorobyovnder noterade inte ens tioåringen i rosa jacka.

– Du mördar oss, det ville jag säga, berättar Tanja Lozova efteråt för den ryska TV-kanalen Dozhd.

Befolkningen kräver en förklarning

Hon hyllas nu för sitt mod på sociala medier i Ryssland.

– Jag vill att anläggningen stängs ner och att folk ska få andas frisk luft igen, sa Tanja Lozova.

Loklbefolkningen kräver nu en förklarning till läckan, flera av dem har under en längre tid begärt att anläggningen, som öppnade 2008, stängs ned.

En del av anläggningen kommer stänga

Myndigheter i Moskva lovade under fredagen att verksamheten kommer stängas ner fram till den 14 april, därefter kommer den gamla delen av anläggningen att upphöra, det här skriver den europeiska radiokanalen Rferl.

En sjuksköterska i Volokolamsk hjälper patienter som väntar på sina provresultat, efter gasläckan i staden.

Följ ämnen i artikeln