Hittade pärla värd 5 000 kronor i skaldjurspastan

Publicerad 2016-02-25

”Det var ganska mörkt inne på restaurangen”

En kvinna från Issaquah, Washington, åt skaldjurpasta på sin favoritrestaurang när hon plötsligt satte tänderna i vad som senare visade sig vara en riktig dyrgrip.

– Det kändes som att jag nästan hade sönder min tand, säger hon till amerikanska ABC News med ett skratt.

Lindsay Hasz besökte nyligen en italiensk restaurang i hemstaden Issaquah söder om Seattle för en trevlig utekväll med sin man Christoffer. När hon åt av sin frutti di mare krasade det till rejält mellan tänderna. Och där, inuti den hårda musslan i skaldjurspastan, fann hon en purpurfärgad pärla.

– Det var ganska mörkt inne på restaurangen så det var svårt att avgöra vad det var, men när jag tittade lite närmare såg den fullkomligt rund och perfekt ut. För perfekt, säger Hasz till ABC News.

”En chans på några miljoner”

Hon tog den till gemmologen (ädelstensexperten) Ted Irwinvid på Northwest Geological Laboratory, som till en början var en aning skeptisk till fyndet.

– Men jag tog en titt på den, och hon hade mycket riktigt hittat en Quahog-pärla, säger han till tv-stationen.

Pärlan kommer från en hård venusmussla, även kallad Quahog. Utifrån utseende, rundhet och färg uppskattade Irwin att Lindsay Hasz pastafynd är på lite mer än en karat och värd 600 dollar, motsvarande omkring 5 000 svenska kronor, utifrån dagens marknadsvärde. Han förklarar för ABC News att pärlan faktiskt finns i musslor i delstaterna kring Atlantkusten, men att chanserna att hitta en naturlig sådan av den aktuella kvalitén förmodligen är ”en på några miljoner”.

Trots det säger sig Lindsay Hasz inte ha några planer på att sälja pärlan. I stället ska hon ha bestämt sig för att låta göra ett halsband av den och bära den som en lyckoamulett.

Följ ämnen i artikeln