Presskonferens i Zeillern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

Aftonbladet.se bevakade presskonferensen på plats

Klockan 16.00 höll polisen en presskonferens i Zeillern utanför Amstetten.

Aftonbladet.se var på plats och bevakade händelsen.

på plats Aftonbladet.se:s utsända Erik Larsson och Robert Triches rapporterar direkt från Amstetten

Presskonferensen startade med några minuters fördröjning.

16.08 Franz Pucher från polisen inledde med ett uttalande:

– Det har varit en intensiv polisutredning som har lett till att gärningsmannen är gripen. Offrets uppgifter kunde snabbt bevisas med hårda bevis. Nu måste vi bedöma de kriminella aspekterna av händelserna. Polisutredningen kommer att fortsätta. Det är viktigt att skydda offrens liv, för att förhindra att ett likadant brott begås någonsin igen.

– Det är vår plikt att utreda omständigheterna som gjorde det möjligt att genomföra ett så chockerande brott. Vi är mycket bekymrade över det faktum att offrets öde avskrevs så snart när hon försvann. Offren förtjänar vårt fulla stöd och sympati.

16.13 Franz Polzer, polischef:

– Inga nyheter har framkommit, vi har arbetat intensivt på brottsplatsen och de uppgifter vi har fått fram tyder inte på att han haft några medhjälpare. Fängelset har legat djupt inne i källaren där man varit tvungen att ta sig igenom för att komma in i fängelset. Själva dörren var också dold bakom en bokhylla där man var tvungen att ta bort hyllplanen för att komma åt dörren.

– Dörren var gjord av stål och försedd med ett elektroniskt lås.

– Inuti fängelset hittade vi en kyl, en tvättmaskin och ett kök men inga saker som var större än att en person kunde frakta in dem i källaren.

16.20 Brottsplatsutredningen har utförts av ett 20-mannateam från mordroteln. De arbetar dygnet runt med att skaffa bevis för ett brott som pågått under 24 år.

– I detta skräckens hus har runt hundra personer varit inne under de 24 åren. Vi är intresserad av att tala med dem alla för det är möjligt att någon av besökarna har lagt märke till något.

Polzer har också fått många frågor om tidigare möjliga brott som Fritzl kan ha gjort.

– Många av brotten är preskriberade, men vi kommer att titta på allt ändå. Vi gör allt för att skapa oss en helhetsbild, säger han.

16.25 Alla uppgifter om att han har bott i andra delar av landet och har haft semester utomlands kommer att utredas noggrant, säger Polzer.

– Vi räknar med att polisutredningen kommer att pågå ytterligare några månader.

16.28 Fritzl håller fortfarande tyst i häktet.

– Jag har precis blivit informerad om att han inte säger ett knyst i förhören, säger Gerhard Sedlacek från åklagarmyndigheten. Men vi kommer naturligtvis att fortsätta att fråga honom för att få reda på alla detaljer.

Man kommer också att fråga honom om gamla brott.

16.31 Doktor Albert Reiter säger:

– Jag har under de gånga dagarna hållit er informerade om vår 19-åriga patient som ligger på akuten i Amstetten. Hennes tillstånd tycks ha stabiliserats ytterligare, men vi håller henne nedsövd och vi kan inte förvänta oss att hennes tillstånd kommer att förbättras på något dramatiskt sätt de närmaste dagarna.

16.34 Barnens och Elisabeths chefsläkare Berthold Kepplinger säger att deras mentala stabilitet inte har förändrats.

– Vi gör allt för att hjälpa den återförenade familjen till ett normalt liv.

På sjukhuset i Amstetten har familjen fått egna rum, avskilda från andra patienter.

– Barnen får springa runt fritt, och häromdagen hade vi födelsedagsfest för den lille pojken (femåringen).

Barnen är glada och pratar hela tiden med varandra.

– De har mycket att tala om och är så lyckliga över att vara tillsammans.

Familjen vill inte gå ut publikt.

– Media måste förstå att det vore väldigt olämpligt och de har heller ingen önskan om att ge kommentarer eller intervjuer.

16.36 Elisabeth och hennes tre barn har varit fängslade i så många år att det kommer att ta lång tid för dem att komma in i ett normalt liv. Men chefsläkaren är hoppfull.

– Mamman och barnen kommer väldigt bra överens. Hela familjen kommer väldigt bra överens.

16.37 Offrens advokat finns också på plats vid presskonferensen.

– Jag vill bara understryka hur viktigt det är för hela familjen att de får behålla sin privata sfär. Intresset borde inte fokusera på offren utan mer på resultatet av polisutredningen. Familjen kommer inte att ge några intervjuer och jag ber media att respektera detta, säger advokat Herbst.

16.43 Tar de österrikiska myndigheterna något ansvar för att brottet kunnat pågå under 24 år?

– Vi är i början av vår utredningen. Jag tycker att ansvaret för brottet ligger på gärningsmannen. Det är möjligt att myndigheterna har begått misstag, men hittills har vi inte sett några sådana, svarar Franz Pucher.

16.44 Är ni säkra på att det inte finns medhjälpare eller människor som vetat om vad som har hänt?

– Det finns inget som pekar på att det skulle finnas några sådana. Men vi kan inte utesluta något i nuläget, svarar Franz Polzer.

Polischefen får en fråga om vad Fritzl har haft för motiv.

– Han har gjort ett erkännande och han nämnde då sina brott. Han talade inte om några känslor i samband med detta och han är inte villig att prata om detta. Men vi känner att hans brott är sexuellt motiverade, säger Polzer.

16.46 Vad vet polisen egentligen om Fritzl, hans bakgrund och familj?

– Det är något som vi arbetar med att kartlägga. Vi vet att han var en utbildad elektriker och att han nu var pensionerad. Vi vet också att han ägde fastigheter och ägde en restaurang en gång. Under dessa dagar har vi inte hunnit kartlägga hans liv fullständigt, säger Polzer.

16.51 Blev någon annan av Josef Fritzls barn sexuellt utnyttjade?

– Det som finns tyder på att bara Elisabeth har utnyttjats sexuellt.

Elisabeths egna barn har troligtvis inte blivit utnyttjade sexuellt, säger Polzer.

Man vet inte varför Josef utsatte just Elisabeth för övergreppen.

– Men det kommer kanske fram längre fram under utredningen.

16.53 Polzer får också en fråga om Fritzls semestervideo från Thailand. Men polischefen förnekar kännedom om en sådan video.

– Finns det en sådan video bland medierna så borde den överlämnas till polisen snarast.

16.56 Polzer får också en fråga om Fritzl kan vara skyldig till mordet i Monsee för 22 år sedan.

– Det finns ingen anledning att se Fritzl som huvudmisstänkt för ett mord som begåtts för länge sedan och i en annan provins. Vi tittar på ett eventuellt samband, men i första hand försöker vi reda ut de brott som uppenbarligen begåtts här.

17.00 Kerstins doktor Albert Reiter får en fråga om vad det egentligen är för sjukdom som den 19-åriga flickan lider av.

– Vi sa inledningsvis att Kerstin hade en mystisk sjukdom, men nu har vi fått lite detaljer från mamman och vi har gjort undersökningar. Hon lider inte av epilepsi, men har kramper som berodde på en infektion. Jag kan inte förse er med fler detaljer om hennes sjukdomstillstånd, men tro mig, vi använder alla resurser för att ge henne bästa tänkbara vård, säger doktorn.

17.02 Det som fick polisen på Fritzls spår var ett vittne som såg honom i sällskap med sin "försvunna" dotter Elisabeth utanför sjukhuset. Men polisen är mycket måna om att inte avslöja vem vittnet är.

– Personen i fråga har bett oss att inte avslöja namnen. Men jag kan säga att vi inte fick informationen från någon inne i huset, exempelvis Rosemarie.

17.07 Varför adopterade han tre barn och lämnade tre barn i källaren?

– Ett barn föddes ett efter det andra och i början fanns det bara ett rum i källaren. I takt med att fler barn föddes valde Fritzl uppenbarligen att plocka ut barn från källaren och påstå att de hade lämnats på hans trappa, säger Polzer. Det var helt enkelt utrymmesbrist.

Rosemaries och Josefs vuxna barn har egna familjer. De är inte på något sätt involverade i brotten.

– Det är vi säkra på, säger Franz Polzer.

Hur föddes barnen i källaren?

– Offret har sagt att hon födde barnen själv. Vi vet inte om Josef hjälpte till, det är frågor som vi inte har ställt till henne ännu.

17.11 Kommer barnen att få nya pass och identiteter?

– Familjen har rätt till att vi är diskreta med sådana detaljer, svarar Franz Pucher.

– Men vi kommer att ge dem både nya namn och identiteter om de så önskar. Men det är ingen brådska med det, utan viktigare att de får den hjälp och vård de behöver för att komma in i samhället.

17.13 Presskonferensen avslutas.

Följ ämnen i artikeln