Tumult vid OS-facklans färd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-26

Tre demonstranter gripna i Japan

Oroligt Tusentals polisen försökte stoppa demonstranterna i Nagano på lördagen.

Kinesiska studenter – viftande med röda flaggor och banderoller med orden En värld, en dröm, ett Kina – drabbade samman med Tibetanhängare under OS-facklans färd i Japan på lördagen.

När regnet föll i vintersportorten Nagano, hördes slagord som Heja Kina och Släpp Tibet fritt från de rivaliserande grupperna. De rök i hop trots den kraftigt förhöjda säkerheten i de centrala delarna av staden, värd för 1998 års olympiska vinterspel.

Fyra Kinavänner skadades och tre män greps, uppgav myndigheterna.

Tusentals poliser

Över 3000 poliser hade placerats ut inför fackelstafetten, dagen efter det att statliga medier i Kina rapporterat att Peking är berett till samtal med representanter för Dalai lama. Den tibetanske buddhistledaren lever i exil och har beskyllts för att ligga bakom den senaste tidens oroligheter.

Japan har varit mån om att undvika liknande kaotiska scener som OS-facklan mött på andra platser i världen inför ett besök nästa månad av den kinesiske presidenten Hu Jintao. Det blir då det första kinesiska presidentbesöket i Japan på ett decennium.

Hundra poliser skyddade fackelbäraren i dubbla led på varje sida. Bråk utbröt ut nära järnvägsstationen mellan de prokinesiska och protibetanska grupperna, på vilkas sida även japanska högerextremister deltog.

Kina måltavla

Polisen skiljde de rivaliserande grupperna åt.

Kina har blivit en måltavla för antikinesiska protester som har stört fackelstafetten runt världen. Omkring 80 fackelbärare deltog i stafetten längs den 18,7 kilometer långa färden genom staden, inklusive olympiastadion.

TT

Följ ämnen i artikeln