Tittar på skyskrapor - och bäddar för affärer

Publicerad 2012-11-15

JAKARTA. I tre dagar har Fredrik Reinfeldt sålt in svenska företag till Burma och Indonesien.

Några av dem åker härifrån med löften om kommande affärer.

– Vi har många projekt på gång, säger industrimannen Carl Bennet.

Människorättsaktivister, ministrar, parlamentariker och två presidenter. Schemat under Fredrik Reinfeldts blixtvisit i Sydostasien var hektiskt. I dag avslutade han resan med en hisstur upp i Jakartas stora sevärdhet, självständighetsmonumentet Monas. Tröttare än han verkade under mötet med Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi i måndags.

”Älskar skyskrapor”

Men inför en samling indonesiska journalister lyste han upp och berättade om sin förkärlek för skyskrapor.

– Jag älskar stora städer, jag älskar Jakarta, jag älskar skyskrapor. Jag älskar kombinationen av gamla byggnader och nya på väg. Jagupplever att det här är ett land i rörelse och som har resurser för investeringar, sa han.

Det var just svenska möjligheter att göra affärer som var syftet med resan.

I dag avslöjar Aftonbladet att Saab är intresserade av att sälja Jas till Indonesien. Även medicinteknikföretagen Getinge och Elekta ser stor potential i både Burma och Indonesien.

– Öppningen av Burma har inneburit att omsättningen ökat tre, fyra gånger för oss i landet, säger Carl Bennet, ordförande och storägare i Getinge.

Efter ett slumpartat möte med en av landets fem neurokirurger har även Erik Leksell på Elekta en troligl storaffär på gång i Burma.

– De var mycket intresserade av vår strålkniv. Jag tror att de kommer vilja köpa den av oss, säger han.

”Bekämpa korruption”

Att Indonesiens president Susilo Bambang Yuhdoyono välkomnar svenska företag är uppenbart. Under sitt möte med Reinfeldt öppnade han upp för alla typer av investeringar.

– Vi bjuder in de svenska företagen för att se vilka möjligheter de är intresserade av, sa han vid en presskonferens i presidentpalatset efter mötet.

Samtidigt härjas båda länderna av korruption. Enligt Carl Bennet finns det en enkel lösning: Förmå regeringarna att ge de offentliganställda en lön som går att leva på.

– Det är det första steget för att bekämpa korruption, säger han.

Om ett par timmar landar Fredrik Reinfeldt i Stockholm.