Satte ut docka med avhugget grishuvud för att hämnas

Publicerad 2013-06-15

Nu åtalas tre kvinnor för olaga förföljelse och ofredande

Tre kvinnor från Växjö ska bland annat ha satt ut en docka med grishuvud på allmän plats och lagt ut grisfötter under en bil.

Allt för att förnedra en av kvinnornas expojkvän.

Nu åtalas de för bland annat olaga förföljelse och ofredande.

Kvinnorna, en mamma och två döttrar, har totalt sett trakasserat elva olika personer i och runt Växjö för att hämnas och förnedra en av kvinnornas tidigare pojkvänner.

Tillsammans ska de bland annat ha lagt ut grisfötter och en gristunga under en av målsägarnas bilar och hängt en påse med grishjärtan på en annans. De ska även ha satt ut dockor med kränkande budskap på vid allmänna platser, varav en utanför ett dagis. På en av dockorna ska kvinnorna ha satt dit ett avhugget grishuvud och vid en annan lagt en död fågel.

I förhör berättar en av kvinnorna att de beställde grisdelarna från ett charkuteri och att de använde dessa för att skrämmas.

– Grisdockan var obehaglig, att vi ens kunde göra det, säger en av kvinnorna under förhör.

Var arg på expojkvännen

Anledningen till förföljelsen och trakasserierna ska vara att en av kvinnornas pojkvänner varit tillsammans med en annan kvinna.

– En av de åtalade har haft en relation med en av målsägarna men sen har det gått upp för henne att mannen egentligen är sambo med en annan kvinna. Då började det med att han blev utsatt för trakasserier, säger åklagaren Jonny Philipsson.

Så småningom har även kvinnans syster och mamma engagerat sig. Tillsammans ska de under våren och sommaren förra året ha förföljt, hotat och förnedrat mannen samt hans vänner och familj.

– Mannen stängde av sin telefon efter ett tag och var inte anträffbar. Då vände man sig mot hans vänner och anhöriga i stället.

Mannen och hans anhöriga har fått ta emot mängder med hotfulla brev och sms samt fått sina bilar repade. Kvinnorna ska även ha klottrat ner busskurer och trafikskyltar med öknamn och kränkande meddelanden.

"De har erkänt"

Nu åtalas de tre kvinnorna för flera fall av olaga förföljelse, olaga hot, ofredande och skadegörelse. Bland bevismaterialet finns bland annat de hotfulla sms som de tre åtalade skickat samt bilder på dockorna.

– De har erkänt i princip allt, säger Jonny Philipsson.

I förhör berättar kvinnorna att de var arga på mannen eftersom han ignorerade dem och att de i dag ångrar sina handlingar.

– Det var en spänning att se hur långt det kunde gå. Vi borde ha slutat tidigare, säger en av kvinnorna i förhör med polisen.

Systrarnas advokater vill dock inte kommentera åtalet.

– Jag har inte sett stämningsansökningen än och vill inte kommentera detta förrän jag sett den och pratat med min klient, säger Christina Davéus, advokat åt en av systrarna.

Rättegången kommer att hållas under hösten.