Rioja och xyloproct - ord som berättar om mitt liv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag sitter med min telefon och skickar ett sms. Ordlistan i telefonen förstår inte vad jag menar när jag vill skriva ordet ”leverfläck”. Det är kanske inte så konstigt, man kan inte vänta sig hur mycket som helst av en mobil-ordbok. Jag får i stället skriva in ordet manuellt och när jag är färdig får jag meddelandet ”ordet sparades i minnet” på skärmen.

Aha. Det är en smart telefon jag har att göra med. Den lär sig nya ord av mig.

Och jag kommer plötsligt på att det kunde vara en rolig idé att titta på vilka ord man lagt in i sin telefon genom åren. Så jag knappar och trixar med min mobil och kommer till sist fram till mappen ”mina ord”.

Och där har de samlats, underbara ord som bastard, vindögdhetsdrama, onanera, Rioja, skitartikel, cockerspaniel, xyloproct, läsglasögon, och många, många andra.

Jag läser och förundras, för jag tänker genast att alla dessa ord på något sätt kan sägas utgöra historien om mitt liv. Jag uppmanar er alla att prova själva, ni kommer att fascineras av hur dessa ord sammanfattar er själva.

??? Själv har jag funnit dessa mobiltelefonens sparade ord så fascinerande att jag börjat titta hur denna lista ser ut hos andra människor. Det säger massor om personen i fråga. Så härom dagen var jag och åt söndagsmiddag med min mamma. Vi har det alltid så trevligt, pratar om Let’s Dance och annat som engagerar äldre människor. Lilla mamma, hon är så söt.

Så gick hon och diskade och jag fick syn på hennes telefon. Jag letade genast upp de ord hon skrivit in själv. Där fanns vad man kunde vänta sig: bolagsstämma, koncernledning, bokslut och promemoria. Ja, hon jobbar inom näringslivet.

Men så plötsligt hände det.

Jag ryggade tillbaka som om jag just

tagit på bajs. Där stod plötsligt

ordet ”dajman”.

Det svindlade. Sen när är mamma så ungdomlig att hon beskriver folks stjärtar med ordet ”dajma”. Jag trodde bara att det var skejtande kids i 13-årsåldern som lätt och ledigt använde sig av det.

Och i vilket sammanhang skriver mamma sms till sina äldre kollegor där hon använder ett sådant udda ord? ””Jag blir lite sen till 14-mötet, dajman måste först göra ett ärende på toaletten.” ?Eller vadå?

Jag tittade på mamma där inne i köket där hon skrotade med kastrullerna. Min bild av henne

hade förändrats. Inte till det sämre, inte heller till det bättre.

Jag såg henne bara i ett annat sken. Ett mörkbrunt sådant.?

Alex Schulman

Följ ämnen i artikeln