Mördaren ville ha grövre pistol

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-08

"Hade inte spelat någon roll för antalet döda"

Pekka-Eric Auvinen och hans vapen kaliber .22.

Pekka-Eric Auvinen ville egentligen ha en pistol med grövre kaliber.

Men polisen beviljade bara för kaliber .22.

– Det var en ren formalitet, säger polischef Matti Tohkanen.

När Pekka-Eric Auvinen, som mördade åtta personer vid sin skola, planerade massakern ville han ha ett riktigt kraftig vapen.

Han ansökte därför om licens för att köpa en niomillimeters halvautomatisk pistol, uppger tidningen Helsingin Sanomat.

Ansökan hamnade hos Matti Tohkanen, chef vid mellersta Nylands polisdistrikt. Eftersom Pekka-Eric Auvinen inte tidigare var straffad, och uppgav sig vara medlem i skytteföreningen Helsingfors Shooting Club beslutade han att 18-åringen skulle få vapenlicens.

Men han beviljade inte licens den grövre kalibern. Istället beslutade han att låta den blivande massmördaren köpa en halvautomatisk pistol av kaliber .22.

– Att bevilja ansökan för ett nybörjarvapen var en ren formalitet, säger Tohkanen till Helsingin Sanomat.

Men var det inte oroväckande att det första vapen han sökte licens för var en halvautomatisk niomillimeters pistol?

– Det finns de som ägnar sig åt tävlingsskytte med kraftigare vapen. Men jag funderade på saken och kom fram till att det inte fanns skäl att ge honom licens för det. Hans ansökan gällde prickskytte och det kräver inte grövre kaliber än .22.

Enligt Kaj Hahne, vapenexpert vid Stockholmspolisens utredningsrotel, är det inte alls säkert att en grövre kaliber hade inneburit ännu fler döda.

Enligt honom är den förhållandevis klena kalibern .22 under vissa förhållanden ännu mera effektiv.

”Rekylerar inte”

– Vapnet rekylerar nästan ingenting vilket gör det möjligt att hålla kvar siktet på målet hela tiden. Grövre kalibrar gör att skytten måste hämta vapnet från 45 graders vinkel mellan varje skott. Det gör eldgivningen långsammare, säger han.

Kaj Hahne säger också att den mindre kalibern för mindre oväsen, vilket kan ha gjort det möjligt för Auvinen att döda fler än han annars skulle ha kunnat.

– En .22:a låter nästan ingenting alls. Bakom en stängd dörr förstår man inte att det är ett vapen som avfyras. Hade det låtit mer om skotten hade kanske fler kunnat fly, säger han.

”Yrkesmördares favoritkaliber”

– Det är till och med så att kaliber .22 länge varit yrkesmördares favoritkaliber eftersom den är så lätt att använda och så fruktansvärt effektiv för en god skytt.

Auvinen lyckades få sin licens genom att hävda att han var medlem i skytteföreningen Helsingfors Shooting Club. Där är man dock tveksam till om han verkligen var medlem.

– Om han varit här så har det endast varit som besökare, säger Mari Kiuri, informationsansvarig vid klubben.

Oavsett medlemskapet svär klubben sig fri från eventuellt ansvar för det inträffade:

– Polisen i Helsingfors borde veta att ett medlemsbevis för att man är med i en skytteföreningen inte är någon garanti för att man är lämplig att inneha vapen, säger hon till Helsingin Sanomat.