Vraket hittades i natt

Uppdaterad 2015-01-02 | Publicerad 2014-12-31

Svårt bärga kroppar i det stormiga vädret

Vraket från försvunna Air Asia QZ8501 uppges ha hittats med hjälp av sonarteknik, enligt CNN.

Samtidigt har de första kropparna anlänt i kistor till flygplatsen i Surabaya, där anhöriga väntar. 

Svårt väder gör räddningsarbetet med att få upp fler kroppar komplicerat.

Enligt tv-kanalen ska "en stor del av planet" ha lokaliserats på botten av Javasjön med hjälp av sonarteknik. Bilden uppges visa ett stort, mörkt objekt på 30-50 meters djup, enligt en räddningsarbetare, skriver bland andra Al-Arabiya.

Det är oklart om planet är i ett stycke. CNN rapporterar även att familjemedlemmar till flygplansolyckans offer underrättats om fyndet. En man som säger sig ha förlorat sju släktingar i olyckan säger att han och de andra familjerna förväntar sig regelbundna och omfattande uppdateringar om räddningsarbetet. 

Indonesiska sök- och räddningsarbetare rapporterar nu att nattens sökarbete gett resultat.

– Vi ber att det är planet så att räddningsarbetet kan ske skyndsamt, säger räddningsarbetaren ”Hernanto” från den indonesiska sjöräddningen.

”Otroligt” hög stigning innan krasch

Enligt källor till Reuters visar radardata att planet, en Airbus A320, gjort en mycket hög stigning strax innan planet kraschat, en stigning som förmodligen varit för kraftig för planets kapacitet. Datan togs emot innan planet försvann från radarn hos flygledarcentralen i Jakarta. Källan, som är anonym, säger till Reuters:

– Hittills är siffrorna på radarn otroligt höga. Nivån på stigningen är mycket hög, för hög. Den verkar vara för hög för planets prestanda.

Svår bärgning

Starka vindar och höga vågor försvårar sök- och räddningsarbetet.

Enligt vittnesuppgifter från en pilot involverad i sökarbetet har man sett tre omkomna passagerare i vattnet som fortfarande höll varandra i händerna, skriver Daily mail.

Återvänder till flygplatsen i kistor

CNN visar bilder på hur de först bärgade kropparna nu har återvänt till flygplatsen i Surabaya i Indonesien, där nära anhöriga väntar på att få ta emot sina omkomna släktingar i kistor.

Nära anhöriga har även ombetts lämna DNA-prov för att sjukvårdspersonal ska kunna identifiera offren.

Senare under dagen kommer man att hålla en minnesceremoni.

Wall Street Journal rapporterar att planet ska ha legat upp och ner, något som ännu inte har kunnat bekräftas.

Fler kroppar bärgas

I går hittades flera kroppar i havet i området där planet försvann. CNN rapporterar nu på onsdagen att fler kroppar har bärgats, vid 12-tiden svensk tid hade man lyckats bärga 10 kroppar. Det säger chefen för den nationella sjöräddningen Bambang Soelistyo till CNN. En av kvinnorna som plockats upp var klädd i flygvärdinneuniform.

Soelistyo är även försiktig med att bekräfta att man verkligen funnit planet, enligt den nationella nyhetsbyrån Antara.

Man söker även efter planets svarta lådor för att få svar på vad som orsakade olyckan. Indonesisk sjöräddning tog under onsdagen tillbaka tidigare uppgifter om att man funnit offer i livväst.

162 ombord

Flight QZ8501 från malaysiska lågprisbolaget Air Asia lyfte klockan 05.35, lokal tid, på söndagen 28 december från Surabaya i Indonesien med destination Singapore. Klockan 07.24, lokal tid, bröts kontakten. En knapp timme innan planet skulle landa.

Sammanlagt 162 människor fanns ombord. Av dem var 155 passagerare, inklusive 16 barn och ett spädbarn, två piloter och fem besättningsmedlemmar. Majoriteten av passagerarna ombord var från Indonesien, förutom en av piloterna som uppges vara fransk.

Texten uppdateras