Spansk polis slog till mot terrorcell

Publicerad 2015-11-03

Spansk polis har slagit till mot en terroristcell där personerna "var redo att attackera Madrid", skriver El Pais.

Tre män har gripits.

Trion misstänks ha kopplingar Islamiska staten, IS.

Spansk polis har gripit tre män efter ett tillslag mot en terrorcell i Madrid under tisdagsmorgonen.

Personerna ska tillhöra en grupp kopplad till terrororganisationen IS. Enligt källor var de beredda att utföra en terroristaktion i vilken sekund som helst.

CNN beskriver det som att personerna var "redo att attackera Madrid", enligt Spanska inrikesministeriet.

Hade tillgång till vapen

Den spanska polisen slog till mot cellen i en morgonräd under tisdagen. Efter telefonavlyssning har konversationer uppfattas från männen där man hör hur de planerar attacken.

Inrikesminister Jorge Fernández Díaz har sagt att till skillnad från tidigare IS-anhängare som vistats i Spanien, som haft som mål att rekrytera fler anhängare till organisationen, så har trion haft tillgång till vapen och var redo att slå till, skriver spanska tidningen El Pais.

De tre männen är mellan 26 och 29 år och kommer från Marocko. Enligt radiostationen Cadena SER har personerna bott i den spanska huvudstaden i flera år.

”När cellen bröts upp var medlemmarna helt radikaliserade och i ett tillstånd av totalt engagemang för sin terroristideologi”, sa inrikesministeriet i ett uttalande.

60 personer gripna i år

Operationen fortsatte med att Spansk polis genomsökte de gripnas hem i jakt på ytterligare bevis.

Terrorcellen ligger i området Cañada real i den spanska huvudstadens utkanter. Området beskrivs som en ”stormarknad” för droger.

Spanien har hittills i år gripit 60 personer med kopplingar till islamistisk extremism i landet. Ytterligare 27 misstänkta har gripits i andra länder, framför allt i Marocko, kopplade till rekrytering till terrororganisationen IS, skriver El Pais.

Följ ämnen i artikeln