Rektorn fick nog – nu skyddar väktare eleverna

Uppdaterad 2015-11-06 | Publicerad 2015-10-29

Stora säkerhetsåtgärder sedan elever utsatts för rån på väg hem från skolan

När två elever från Internationella engelska skolan i Kista rånats på väg hem från skolan fick rektorn nog. Nu skyddar skolans personal eleverna på deras hemväg.

– Mina elever och min personals säkerhet är mitt yttersta ansvar, även utanför skolan, säger rektorn Colin McGowan.

Sedan Internationella engelska skolan i Kista öppnade i april har två av skolans elever blivit utsatta för rån. Någon ska ha varit ute efter barnens mobiltelefoner och i ett av fallen hotades en 11-årig pojke med en örfil om han inte avslöjade vad hans telefon kostade.

När elevernas rektor fick reda på detta agerande han direkt.

– Enligt mig är två incidenter för många, så jag kände att det var nödvändigt att vidta åtgärder, säger Colin McGowan.

Patrullerar vid skolgården

Rektorn kallade till ett krismöte med polisen, Kistagallerias säkerhetschef och Securitas. De beslutade sig för att omedelbart placera ut vakter utanför skolan och även inne i Kista galleria.

Även tre personer från skolans utvecklingsavdelning patrullerar området mellan skolgården och tunnelbanan under eftermiddagarna när eleverna åker hem.

”Vet vilka det är”

McGowan säger sig också veta vilka gärningsmännen är, en av dem ska vara en före detta elev på Internationella engelska skolan. Han har själv besökt skolan som de misstänkta gärningsmännen går i och identifierat dem för både deras rektor och polisen.

 – Därför är jag övertygad om att det här ärendet kommer vara löst inom en väldigt snar framtid, avslöjar han i en intervju för Brottscentralen.

Colin McGowan hoppas att fler rektorer kommer att vidta liknande åtgärder i framtiden, då rån mot barn på vägen hem från skolan är ett vanligt problem.

– Jag hoppas att vi kan föregå med ett gott exempel.

Nikki Melansson

Följ ämnen i artikeln