Nya ryska flyganfall i Syrien

Publicerad 2015-10-01

Ryssland har genomfört ytterligare 30 flygräder i Syrien, enligt libanesisk tv.

Saudiarabien kräver att bombningarna stoppas.

Samtidigt kommer uppgifter om att räderna träffat såväl civila som USA-stödda rebellgrupper.

– Vi har varit utsatta för en lång rad vapen de senaste fem åren, men det som hände i dag var det absolut mest våldsamma, förödande och omfattande på landsbygden i norra Homs, säger en läkare i staden Rastan till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt honom dödades minst elva personer i Homs, bland dem tre barn, i gårdagens flyganfall. Oppositionsgrupper talar om sammanlagt 36 döda.

”Ogrundade” rykten

Under dagen har Ryssland genomfört ytterligare åtminstone 30 flyganfall mot ett rebelltillhåll nordväst om staden Jisr al-Shughur, där al-Qaidakopplade al-Nusrafronten har sitt fäste, rapporterar den libanesiska tv-kanalen al-Mayadin, rapporterar Reuters.

Dmitrij Peskov, president Vladimir Putins talesperson, säger att målen är "välkända organisationer" och att de valts ut i samarbete med den syriska regimen.

– Ryktena om att målet för dessa flygangrepp inte varit Islamiska statens (IS) positioner är ogrundade, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Men uppgifterna motsägs av såväl underrättelsekällor i USA som av ögonvittnen i Syrien. Många bedömare, liksom USA:s försvarsminister Ashton Carter, påpekar att attackerna skett i områden där IS inte finns.

USA-stödda rebeller

Enligt The Wall Street Journal ska minst en av de rebellrörelser som underrättelsetjänsten CIA har utbildat och försett med vapen ha träffats i flyganfallen.

– Vi är moderata syriska rebeller och har ingen koppling till IS. De är minst 100 kilometer från där vi är, säger Jamil Salih, ledare för en annan gerilla i Hama, till The New York Times.

Åtta medlemmar av rebellerna, som enligt Salih fått stöd av USA, skadades i anfallen.

– Deras stridsplan är nya och avancerade, de behöver inte flyga på låg höjd för att bomba oss, så hur ska vi kunna slå tillbaka mot dem? frågar sig en rebelledare som tillhör Fria syriska armén i Rastan.

– Vi kan inte skjuta ner deras plan. Den enda lösningen är att krigare och civila flyr, säger han till Reuters.

Diplomatisk kris

Rysslands överraskande militära inblandning i Syrien har tagit USA på sängen. Efter att först ha kritiserat Rysslands agerande träffades i går USA:s utrikesminister John Kerry och kollegan Sergej Lavrov.

De enades om att inom kort hålla militära överläggningar för att undvika att deras insatser i Syrien kolliderar, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Trots USA:s oro över Rysslands stöd till den syriska regimen och valet av mål för flyganfallen finns idéer om hur man ska gå vidare i den politiska processen, enligt Kerry.

Saudiarabien fördömer

Saudiarabien kräver att Ryssland avslutar sina militära operationer i Syrien, säger en saudisk diplomat till tv-bolaget al-Arabiyya, rapporterar Reuters. Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Muallimi sade i onsdags att de ryska attackerna leder till att många oskyldiga drabbades.

– Länder som hävdar att de gått med i kampen mot IS terrorism kan inte samtidigt stödja den syriska regimens terrorism, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln