Wallström och Hultqvist på hemligt besök i Mali

Uppdaterad 2016-01-11 | Publicerad 2016-01-07

I största hemlighet har en delegation med utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist i spetsen besökt Mali.

Under besöket har man tagit upp fallet med svensken Johan Gustafsson som sitter kidnappad i landet sedan fyra år.

– Det togs upp av utrikesministern, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Wallström.

Sedan i tisdags har en svensk delegation där bland annat utrikesminister Margot Wallström (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Michael Bydén ingår befunnit sig på ett hemligt besök i Mali.

Under besöket, som avslutades i dag, har delegationen bland annat träffat landets president och premiärminister.

Sedan fyra år sitter svensken Johan Gustafsson, 41, kidnappad i Mali. Han togs till fånga under en motorcykelsemester i landet och är sedan dess fånge hos terrororganisationen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim.

Fallet togs upp av utrikesministern under mötena, berättar Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin.

”Gör allt för att få honom fri”

Wallström kommenterar ärendet i en intervju med Sveriges Radio:

– Han finns ständigt med oss i tankarna och vi fortsätter att göra allt för att få honom fri, säger hon.

Hon vill däremot inte säga något om möjligheterna framåt.

– Nej inte just nu, men jag vill att alla ska veta att vi fortsätter våra ansträngningar för att få honom fri, säger Wallström till SR.

Delegationen träffade också de svenska soldaterna som deltar i den FN-ledda insatsen i landet. Insatsen inrättades 2013 i det krigshärjande Mali, som är en gammal fransk koloni i Västafrika. Målet var och är att stödja eldupphöret och genomförandet av det fredsavtal som arbetats fram. Sverige bidrar i operationen med ett underrättelsekompani som består av totalt 250 kvinnor och män. Kompaniet har varit fullt operativt sedan maj 2015.

Bekräftar resan

I vår planerar regeringen att lägga en proposition på riksdagens bord där man föreslår att den svenska insatsen ska förlängas till juni 2017.

– Jag kan bekräfta att resan ägt rum. Den har hållits hemlig fram till nu på grund av säkerhetsskäl. Det beror på säkerhetsläget i landet, det är en väldigt bekymmersam situation i Mali. Det handlar om att sätta sig in i situationen och träffa de svenska soldaterna där nere, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström.

Expressen var först med att rapportera om besöket.

Följ ämnen i artikeln