Nya strider i östra Ukraina

Publicerad 2015-06-03

Minst 17 personer har dött i sammandrabbningar mellan ukrainska styrkor och proryska rebeller vid staden Marinka i östra Ukraina. Delar av staden står i lågor, uppger en talesperson för regeringsstyrkorna för nyhetsbyrån Interfax i Ukraina.

Följ ämnen
Ukraina

Flera av de döda är civila och minst 60 personer är skadade, enligt sjukhuskällor.

Enligt den ukrainska regeringen inledde rebellerna en storskalig offensiv mot staden med raketbeskjutning och pansarvagnar på onsdagen, något som förnekas av rebellerna.

Fienden försöker avancera. Ukrainska trupper slår tillbaka alla attacker och håller sina positioner framgångsrikt, säger den ukrainska militärens talesperson Andrij Lysenko till nyhetsbyrån AP.

1000 rebeller deltar

Omkring 1 000 rebeller uppges delta i attackerna mot Marinka, som ligger väster om den separatistkontrollerade staden Donetsk. Ukrainsk militär har svarat med tung artilleribeskjutning.

Striderna ledde också till ett strömavbrott i en gruva i östra delen av landet, där 576 gruvarbetare stängdes in. Arbetarna kunde senare evakueras.

Striderna har intensifierats utmed frontlinjerna den senaste tiden. Men det bräckliga avtalet om vapenvila som skrevs under i februari har brutits gång på gång.

Konflikten i Ukraina har krävt fler än 6 400 liv sedan april 2014.

En prorysk rebell i utkanten av Donetsk. Rebellerna har inlett ett flertal attacker mot staden Marinka väster om rebellkontrollerade Donetsk.

TT

Följ ämnen i artikeln