Nytt utegångsförbud för tusentals kineser

TT-AFP

Publicerad 2020-06-28

Invånare i Peking testas för coronaviruset.

Utegångsförbud införs för närmare en halv miljon kineser i närheten av huvudstaden Peking för att tackla nya utbrott av coronaviruset. Det är inte läge att slappna av, varnar myndigheterna.

Efter att Kina lyckats få smittspridningen under kontroll har hundratals personer blivit smittade i Peking och fall har även dykt upp i den närliggande provinsen Hebei.

Hälsovårdsmyndigheter i Anxin i Hebeiprovinsen, omkring 15 mil från Peking, gav på söndagen beskedet att total nedstängning gäller i området, liknande det som infördes i Wuhan där det ursprungliga utbrottet tros ha uppstått i slutet av förra året.

Nu blir det endast tillåtet för en person per hushåll att gå ut en gång per dag för att köpa nödvändigheter som mat och medicin, uppger myndigheterna.

Beslutet har fattats efter att 14 nya fall av viruset rapporteras i Peking det senaste dygnet. Företag i Anxin, som nu stängs ned, har levererat fisk till den marknad i Peking som kopplas till det nya utbrottet som upptäcktes i mitten av juni, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Oron för en eventuell andra våg av coronaviruset är stor och bland annat skolor stängdes omedelbart i huvudstaden.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen