Växande frustration mot Sudans militära styre

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum tidigare i veckan.
Foto: Salih Basheer/AP/TT
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum tidigare i veckan.

Miljontals människor väntas ge sig ut på gatorna i Sudan för att protestera mot militärstyret.

Afrikanska unionen hotar med uteslutning om makten inte lämnas över.

Missnöje med det militära styret väntas locka till miljonhövdade protester i landet i dag.

Även om militären blidkade demonstranterna när man för tre veckor sedan avsatte landets mångårige ledare, Omar al-Bashir, växer frustrationen över bristen på folkligt inflytande på det nya styret.

Förhandlingar har pågått mellan militären och representanter för protestgruppen Allians för frihet och förändring, men ingen överenskommelse har ännu nåtts.

Demonstranterna kräver att landets framtida styre ska avgöras av ett råd med representanter från såväl militären som civilsamhället, ett krav som militären avvisar.

– Militärrådet menar inte allvar med att lämna över makten till folket, säger Mohamad Naji al-Assam som representerar en av de ledande protestgrupperna SPA.

Samtidigt hävdar militärrådet att sex personer ur landets säkerhetsstyrka har dött i sammandrabbningar med demonstranter, något som ytterligare försvårat möjligheterna att komma överens.

Pressen ökar på militärrådet sedan Afrikanska unionen i tisdags gett det 60 dagar på sig att lämna över makten till ett civilt styre, annars hotar uteslutning.

Publicerad:

LÄS VIDARE