Uppgifter: Konflikt mellan familjer bakom dåd i Norrköping

Uppdaterad 2023-07-29 | Publicerad 2023-07-28

Norrköping har drabbats av flera allvarliga våldsdåd på mycket kort tid.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan det handla om en konflikt mellan två familjer.

Polisens teori är att alla dåd hänger ihop.

– Det är en pågående konflikt som fullkomligt galopperar och där de här händelserna blir allt mer allvarliga, säger kriminalkommissarie Jan Staaf.

På åtta dagar har åtta allvarliga våldsdåd skett i Norrköping.
Så sent som torsdags kväll inträffade en skottlossning i staden. Men innan dess hade sju olika våldsdåd, sprängningar och skjutningar, inträffat.
Nu är polisens teori att dåden hänger ihop.

– Det är en konflikt mellan ett par grupperingar som vi på ett eller annat sätt måste lösa tillsammans med allmänheten, säger Jan Staaf.

Bild från gårdagens polisinsats i Klockaretorpet efter att det skjutits i ett bostadshus.

”Konflikt mellan familjer”

Enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om en långvarig konflikt mellan två familjer. Två personer i en familj kan ha varit måltavlor i de senaste dåden.

När polisen nu utreder händelserna går de tillbaka och tittar på tidigare händelser och en av dem handlar om en knivskärning i en galleria 2017.

– Vi utesluter ingenting, vi jobbar efter den fakta vi har och en fakta är en äldre händelse för länge sedan tillbaka i tiden och så har vi nya händelser. Men någon exakt orsak och varför det sker så våldsamt just nu har vi inte svar på, säger Jan Staaf.

20 juli sköts det mot en bostad i stadsdelen Hageby i Norrköping. På adressen står en 27-årig man skriven.

Mannen dömdes 2017 till fem års fängelse för grov misshandel efter att ha knivhuggit sin barndomsvän i Mirum galleria i Norrköping. Hovrätten ändrade senare domen till försök till dråp och ändrade domen till sex års fängelse.

Sedan den 20 juli har situationen eskalerat med flera dåd efter varandra.

En 24-årig man i samma familj fick sin bostad beskjuten 27 juli, då det sköts hål i dörrar och fönster, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Han förekommer på flera punkter i belastningsregistret, bland annat gällande vapenbrott.

Rött läge

Vilka teorier polisen arbetar efter är ingenting de vill gå närmare in på i nuläget men Jan Staaf beskriver konfliktläget i Norrköping som ett ”rött läge”.

– Det är sprängningar och skjutningar i ganska centrala delar och än så länge har ingen kommit till fysisk skada. Det är bara en tidsfråga innan det sker, säger Jan Staaf.

Ser ni att ökad oro för att det finns personer som skulle kunna vara måltavlor?

– Vi arbetar efter en hypotes om vem eller vilka personer som i en sådan här konflikt på ett eller annat sätt kan vara föremål för de här aggressionerna.

Jan Staaf beskriver konflikten i Norrköping som en händelse som gått väldigt fort.

– Den är så koncentrerad till ett fåtal dagar med så många olika händelser med så pass många farliga vapen som sprängmedel och alla möjliga typer av vapen, vilket gör den till en allvarlig händelse i Norrköpings kommun.
Ingen har gripits för dåden i Norrköping.

Polisavspärrningar i i Klockaretorpet i Norrköping i natt.

Åklagaren Torsten Angervåg har kopplats in i ärendet.

– Polisen jobbar för fullt och kraftsamlar på ett professionellt sätt för att utreda det här. Målsättningen är att vi så snart som möjligt ska kunna identifiera misstänkta personer så att vi kan gå över till tvångsmedel som gripanden och anhållanden, säger Torsten Angervåg till Norrköpings Tidningar.

Följ ämnen i artikeln