S-toppen öppnar för kortare arbetstid – döms ut som mañana-fasoner av M

Publicerad 2024-02-06

Socialdemokraterna öppnar för kortare arbetstid med bibehållen lön.

Inspiration hämtas från Nederländerna där man kan gå hem vid lunch på fredagar – eller Island som ska införa fyradagarsvecka.

– Vänsterdrömmar och mañana-fasoner, säger Oliver Rosengren (M) som anser att vi bör arbeta mer.

Den nuvarande 40-timmarsveckan lagstadgades för över 50 år sedan. Nu tittar Socialdemokraterna på olika modeller att gå ner i arbetstid med bibehållen lön.

Arbetet leds av riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S). I en intern rapport skriver hon att studier visar hälsofördelar med arbetstidsförkortning. Mer balans mellan arbetsliv och familjeliv ökar dessutom välbefinnandet.

– Nära 800 personer dör i Sverige varje år av stroke eller hjärtsjukdomar som orsakas av arbetsrelaterad stress. Det är en utveckling vi måste bryta, säger hon.

Strandhäll pekar på att många länder har infört arbetstidsförkortning, eller är på väg att göra det. Hon nämner Nederländerna där många får gå hem vid lunch på fredagar och Island som planerar att införa fyradagarsvecka. I Danmark arbetar man oftast 37 timmar i veckan, något som regeringen i Spanien också vill införa.

– Det är tydligt att kraven på att förkorta arbetstiden ökar. Även EU-kommissionen lyfter frågan allt oftare, inte minst för att möta ungas behov. Frågan är hetare än någonsin. Vi svenska politiker kan inte leva isolerade i våra egna bubblor.

Annika Strandhäll (S)

M-politikern: Borde jobba mer

Majoriteten av riksdagspartierna är dock emot en förändring, enligt en enkät som SVT nyligen genomförde.

En politiker som är extra kritisk är riksdagsledamoten och ordförande för M i Kronoberg, Oliver Rosengren (M). Att gå hem vid lunch på fredagar, som i Nederländerna, är inget han förespråkar.

– De som vill ha fler poliser, vård när de blir sjuka, lärare för barnen och högre pension behöver också vara beredda att jobba för det. Om vi jobbar mindre blir välfärden sämre och ekonomin mindre. Sverige har genom historien byggts med hårt arbete, inte mañana-fasoner, säger han och tillägger att människor borde jobba mer.

Vill du utöka 40-timmarsveckan?

– Just nu genomförs en utökning av arbetstiden eftersom vi senarelägger pensionsåldern. Det är ett exempel på hur vi får fler arbetande timmar per anställd.

Oliver Rosengren (M)

S-ledningen är positiv

Annika Strandhäll säger att Moderaterna historiskt alltid varit kritiska till lättnader för arbetstagare.

– Varje diskussion om reglerad arbetstid har alltid mötts av kraftfullt motstånd. Samtidigt finns det extremer även på vår sida, som anser att alla problem blir lösta med förkortad arbetstid. Jag tycker frågan skulle behöva lite mer balans, en seriös diskussion om när allmän förkortning av arbetstiden är möjlig.

Även om S har öppnat dörren för frågan är det ännu inte partiets officiella hållning. S är inne i ett förändringsarbete där en rad arbetsgrupper ska ta fram förslag på ny politik. Enligt en centralt placerad S-källa är partiledningen positivt inställd till arbetstidsförkortning, en bild som också framkommer i en artikel i Expressen. Det finns också politiska fördelar att driva frågan, menar källan.

– Det finns en tydlig vänster-högerkonflikt här, det är positivt. Många känner att arbetslivet sliter ut en. Det är utmärkt om vi kan få till en diskussion om hur vi ska organisera det i framtiden, säger källan.