Koranbränningarna: Regeringen överväger ändringar i lagen

Publicerad 2023-07-06

Den senaste tidens koranbränningar får nu regeringen att agera och enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) analyseras det rättsliga läget.

Bland annat övervägs om ändringar behöver göras i ordningslagen – som hittills har gett grönt ljus till koranbränningarna.

– Det är klart att vi måste analysera rättsläget i ljuset av vårens händelser, säger Gunnar Strömmer.

Koranbränningarna i Sverige har fått konsekvenser internationellt. Efter koranbränningen i Stockholm i förra veckan stormades den svenska ambassaden i Bagdad och bränningarna kan också försvåra för Sverige att gå med i Nato eftersom Turkiet, som ännu inte godkänt den svenska Natoansökan, är starkt kritiska till att bränningarna tillåts.

Nu analyserar regeringen läget och överväger om ordningslagen behöver ändras. Gunnar Strömmer pekar på att Sverige blivit, som justitieministern uttrycker det, ett ”prioriterat mål” för terrorattacker, bland annat i och med koranbränningarna.

– Vi har ett halvårs erfarenheter med oss, säger Gunnar Strömmer.

– Vi har sett gripanden i Sverige om misstänkt förberedelse för terrorbrott, det har gjorts gripanden i Tyskland om misstänkt förberedelse för terrorbrott mot Sverige i ljuset av det här. Vi kan också se att koranbränningen som skedde i förra veckan har genererat hot mot vår inre säkerhet.

Gunnar Strömmer.

Får inte neka

Frågan om tillståndsgivning till koranbränningar, i enlighet med ordningslagen, har prövats i flera domstolsinstanser. Resultatet av domstolsprövningarna har blivit att Polismyndigheten inte får neka till koranbränning med hänvisning till en generell hotbild.

Enligt Gunnar Strömmer analyseras nu domarna och användningen av ordningslagens regler.

– Det är klart att vi måste analysera rättsläget i ljuset av vårens händelser och de domarna. Analysarbetet pågår och vi får återkomma vid eventuella slutsatser av det.

– Vi får ställa oss frågan om dagens ordning är bra eller om det finns anledning att ompröva den i något hänseende.

Koranbränningen i Stockholm i förra veckan har lett till starka reaktioner.

Skyndsamt arbete

Justitieministern vill inte säga att regeringen faktiskt vill ändra ordningslagen, han håller sig till att säga att regeringen analyserar läget. Än så länge har någon utredning, som skulle kunna ligga till grund för en lagändring, inte tillsatts och några direktiv finns inte heller framtagna.

– Vi ger det här den tid som behövs för att göra det här på ett grundligt sätt. Frågornas allvar talar naturligtvis för att arbeta så skyndsamt som det bara går, men komplexiteten talar också för att det ska ske på ett grundligt sätt.

Varför inte tillstätta en utredning så att ni får ett handlingsutrymme att agera genom lagändring, om det är det ni vill?

– Jag utesluter inte det. Innan man sätter ner fötterna så ska man ha klart för sig vilken riktning politiken ska gå och jag vill inte föregripa slutsatserna av den ordentliga analys som vi nu gör.