Nalin Baksi om Åkessons tal: ”Inte byggnaderna det är fel på”

Publicerad 2023-11-25

Debattören Nalin Baksi reagerar starkt på Jimmie Åkessons utspel om moskéer.

– Det finns moskéer som har väldigt galna idéer. Och de som inte har det. Då får man vända sig klart och tydligt mot islamisterna, inte att det är moskéerna som byggnader det är fel på.

I sitt tal på SD:s landsdagar i Västerås krävde Jimmie Åkesson stopp för nybygge av moskéer, och vill att man ska kunna riva moskéer som bidrar till islamisering.

Nalin Baksi, 56, debattör och tidigare socialdemokratisk politiker, säger att hon inte är förvånad över Åkessons uttalanden. Hon tycker att tonen från SD-ledaren har blivit allt råare.

– Han tycks föreställa sig att etniska svenskar skulle förenas av några mystiska blodsband, att bara vi får bort alla muslimer skulle allt bli så bra.

Hon fortsätter:

– På det sättet har han samma syn som islamisterna, det här renläriga. De är ganska lika i sin syn. De utgör en del av en totalitär antidemokratisk rörelse som utgör ett hot mot vårt demokratiska styrelseskick. Deras hatretorik hotar vår yttrandefrihet.

Nalin Baksi.

”Blir upprörd”

Enligt Nalin Baksi är Jimmie Åkesson ute efter att utmåla alla muslimer som islamister.

– Är det nån människa som vet är det jag. Jag kommer från en imamsläkt som i 150 år har bekämpat muslimska fanatiker. Och fått betala ett högt pris för det. Men att tala om att riva moskéer som byggnader ... då blir jag upprörd som muslim. 

Jimmie Åkesson höll tal på SD:s landsdagar i Västerås.

”Han blir islamisternas bästa vän”

Hon tror också att Åkesson gör islamister en stor tjänst genom sina uttalanden.

– Ju mer han pratar om muslimer som islamister, som det stora hotet mot Sverige, desto starkare blir han, då blir han islamisternas bästa vän. ”Titta hur rasistiskt det svenska samhället är!”. Sverige är inte ett islamofobiskt land, det är ett tolerant land.

Nalin har själv uttalat sig om Åkessons utspel på X, tidigare Twitter. Och säger att hon är glad över de starka reaktionerna mot hans tal som hon sett på samma plattform.

– Och jag blev jätteglad när jag såg att Aron Verständig, som företräder Judiska Centralrådet, att han så tydligt går ut och tar ställning. De förstår det här. Men SD vill vända oss mot varandra.

Även Mahmoud Khalfi, direktör för Stockholms moské, reagerar kraftigt på talet.

– Det är tragiskt och ansvarslöst. Han leder tyvärr en klanpolitik som bara kan leda till destruktiva konsekvenser, säger han till Aftonbladet.

Mahmoud Khalfi

Experten: Bisarrt

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till GP att de åtgärder Åkesson föreslår, att stoppa nya moskéer, riva byggnader och ta bort muslimska symboler, krockar med den svenska grundlagen.

Det stämmer att man inte kan bygga hur och var man vill, säger han.

– Men du kan ju aldrig förbjuda nya moskéer, de kan ju förekomma överallt, i källarlokaler, utomhus eller var man nu har sina samlingar. Det är en bisarr tanke att man skulle göra något sådant.

Då är man inne på att begränsa religionsfriheten, enligt Funcke. Även att riva och konfiskera moskéer skulle strida mot grundlagen.

– Den enda gången du kan få riva en byggnad är om det är ett svartbygge, säger han till GP.