Utländska hjälparbetare dödade i Gaza

Publicerad 2024-04-02

En av bilarna som bombades.

Sju hjälparbetare har dödats i Gaza.

De lämnade ett matlager när deras fordon träffades av en israelisk flygbombning.

”Det här är oförlåtligt”, säger World Central Kitchens vd Erin Gore.

Följ ämnen
Israel

De sju hjälparbetarna dödades i en israelisk flygbombning i Gaza på måndagskvällen, uppger sjukvårdskällor för AP.

Under tisdagsmorgonen uppger den amerikanska hjälporganisationen World Central Kitchen att sju av deras medarbetare dött i attacken. De ska ha färdats i två fordon som var markerade med organisationen logotyp och dess färdväg var kommunicerad med det israeliska försvaret.

Enligt KCW hade de varit vid ett lager i Deir al-Balah för att arbeta med att lasta över 100 ton förnödenheter som kommit med fartyg.

”Detta är inte bara en attack mot WCK, det här är en attack mot humanitära organisationer som befinner sig i de mest hemska situationer där mat används som ett krigsvapen. Det här är oförlåtligt”, säger World Central Kitchens vd Erin Gore.

Ett brittiskt, polskt och australiskt pass hittades efter attacken.

”Förkrossad och förfärad”

De döda var medborgare i Australien, Polen, Storbritannien, Palestina och en av dem hade dubbelt medborgarskap i USA och Kanada. Deras uppdrag var att dela ut mat och förnödenheter i norra Gaza.

”Jag är förkrossad och förfärad över att vi – World Central Kitchen och världen – förlorade fantastiska liv i dag på grund av en riktad attack av IDF. Den kärlek de hade till att hjälpa människor med mat, den beslutsamhet de visade genom att bevisa att mänskligheten står över allt, och det avtryck de lämnade i otaliga liv kommer för alltid att minnas och hållas kärt”, säger Erin Gore.

Nu har organisationen bestämt att man omedelbart stoppar all sin verksamhet i Gaza för att diskutera hur man ska göra i framtiden.

IDF ska ha uppgett för World Central Kitchen att man utreder händelsen.

Netanyahu erkänner attacken

Under tisdagseftermiddagen gick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ut på X och bekräftade flygattacken.

”Tyvärr inträffade ett tragisk fall där våra styrkor oavsiktligt slog mot oskyldiga människor i Gaza", skriver han och fortsätter:

"Det händer i krig. Vi undersöker det som hänt, är i kontakt med regeringarna och kommer göra allt för att förhindra att det inte händer igen.”

Flera personer dog i flygbombningen.