Nya demonstrationer mot Israels domstolsändring: ”Galenskap”

Publicerad 2023-03-19

Protesterna fortsätter mot israeliska regeringens planer på att vingklippa landets domstolar.

På söndagen beordrades landets arméchef att kväsa protester mot förslaget bland militärer.

Under lördagen demonstrerade en kvarts miljon runtom i Israel.

Följ ämnen
Israel

Lördagens demonstrationståg möttes på flera håll av våldsverkare från högerflanken.

I Tel Aviv-förorten Kiryat Ono sköt en maskerad man fyrverkerier mot demonstranterna, i Or Kiva arresterades tre personer som kastade ägg mot dem och i Kfar Uria kastade lokalbor stenar och rökgranater. Dessutom tog de demonstranternas megafon och brände upp den, rapporterar den liberala dagstidningen Haaretz.

Bilister reagerade också negativt på demonstrationerna. I Herzliya arresterades en man som påstods ha kört på en demonstrant och misshandlat andra eftersom de blockerade vägen, medan minst tre bilförare gick till attack med pepparspray mot demonstranter i Tel Aviv. Det var oklart vad som var orsaken till bilisternas attacker.

Under lördagen demonstrerade en kvarts miljon runtom i Israel.

Lördagens demonstrationer med omkring 250 000 deltagare pågick på platser i hela landet, förutom i Tel Aviv också i bland annat Jerusalem, Netanya och Beer Sheva.

Förra helgen hölls de största demonstrationerna i landets historia. Då gick en halv miljon ut på gatorna.

Elva helger i rad har nu stora demonstrationer genomförts i landet, sedan Israels mest högerbetonade regering någonsin lagt fram ett förslag om att strypa domstolarnas självständighet.

Om ändringarna genomförs menar kritikerna att politikerna får makt över domstolarna, att landet blir mer auktoritärt och att premiärminister Benjamin Netanyahu får en chans att undvika straff i korruptionsmålet mot honom.

Regeringen menar å sin sida att de israeliska domstolarna i dag har för stor makt, vilket förhindrar politikerna från att genomföra väljarnas önskan, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

På söndagen krävde premiärminister Benjamin Netanyahu att landets arméchef skulle stoppa protester inom militären mot domstolsförändringarna. Under söndagen deklarerade över 700 elitofficerare att de skulle vägra genomgå repövningar, om inte planerna på juridiska ändringar skrotas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

–Jag förväntar mig att arméchefen och cheferna för säkerhetstjänsterna aggressivt bekämpar all vägran att tjänstgöra, sade premiärminister Netanyahu på söndagen.

Dagen innan hade Jacob Frenkel, tidigare chef för israeliska riksbanken, riktat kraftig kritik mot regeringens domstolsplaner:

– Sluta med galenskaperna och ändra er, sade han i en direkt uppmaning till Netanyahu.

Den israeliska högerregeringen kallar demonstranterna för anarkister. Premiärministerns son, Yair Netanyahu, har gått ännu längre och hävdar att de är terrorister.

Följ ämnen i artikeln