Pehrson: ”Det kommer bli helt andra tider för svenska friskolor”

Publicerad 2023-11-02

KÖPENHAMN. Liberalerna vill att staten ska kunna gå in och ta över friskolor som inte sköter sig.

Som så ofta förr i den svenska politiken sneglar Johan Pehrson mot Danmark. Där framstår politiken kring det förebyggande arbetet, språkkraven och den statliga regleringen av skolan som ljuv musik för de svenska Liberalerna.

– Det kommer bli helt andra tider för svenska friskolor, säger Johan Pehrson.

Det är inte alla politiker som sysslar med upptåg, men det gör Johan Pehrson. Inte en möjlighet till ett skämtsamt fototillfälle eller tilltag undgår honom. Inte heller de allvarliga ärenden han har här i Köpenhamn sinkar honom i jakten på nåt skoj att hitta på.

Han klämmer sig ner i en antik skolbänk för barn, vill bli fotograferad när han mäter sig i skolkorridoren och läser högt på danska.

Johan Pehrson är i Köpenhamn för att inspireras av den danska integrationspolitiken.

– Min främsta uppgift som arbetsmarknads- och integrationsminister är att identifiera blockeringar som gör att människor hindras att nå sin fulla förväntade potential.

– Men också jobba med om det finns felaktiga förväntningar om vad det innebär att leva i Sverige vad det gäller allt från värderingar till de förväntningar som finns. Man ska sköta sig, säger Johan Pehrson.

Johan Pehrson passar på att bli fotad i en antik skolbänk när han är på besök i Danmark.

Inspireras av dansk integrationspolitik

Pehrson har, som så många svenska politiker före honom, åkt till Köpenhamn för att försöka förstå vad det är som Danmark gör – och som Sverige borde göra – när det kommer till migrationspolitiken, för att bryta utanförskapet och integration.

Många långa möten senare viskar en tjänsteman på Köpenhamns rådhus det de anser vara den stora förklaringen - ”vi började för 20 år sedan”.

Inte för att det är en hemlighet som behöver viskas fram egentligen. Det tjänstemannen syftar till är Danmarks startpunkt för den stora omläggningen av framförallt den danska migrationspolitiken. Något som fick fart efter folketingsvalet 2001 när den borgerliga sidan bildade regering med Dansk Folkeparti och Anders Fogh Rasmussen blev statsminister.

I Danmark har åtstramningarna och de ökade kraven, både inom migrationspolitiken och inte minst inom brottspolitiken åtföljts av kraftfulla satsningar på integration och förebyggande insatser.

– Jag tycker det är intressant och jag är glad att vi har en budget där vi gör sånt som uppsökande verksamhet, kvinnors organisering, BVC-satsningen och skolsociala team. Allt det gör vi för att vi tycker det är viktigt med förebyggande. Jag kan hålla med om att det ibland kommit i skymundan, säger Johan Pehrson.

Och det är därför som Johan Pehrson åkt till Danmark under några regniga dagar i slutet av oktober.

Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L).

”Förväntar mig inte att adopteras av Jimmie Åkesson”

Liberalerna beskriver sig själv som regeringens ”förebyggande” parti, men Johan Pehrson jobbar i motvind. Det är en återkommande kritik mot regeringen att de förebyggande och integrerande åtgärderna får stå tillbaka för hårda tag och repression.

– Jag tycker att det finns utrymme att förebygga mer och det står inte i motsats till att till exempel dubbla straffen för vapeninnehav.

Enligt Pehrson är det här en av de viktiga delarna till att Liberalerna beslutade sig för att ingå i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. Ett beslut som fortfarande sitter lite obekvämt.

– Det här är en av de mest speciella bonusfamiljer jag stött på!

– Herregud, för att få lugn och ro på mötena och söndagsmiddagarna. Det här är pragmatiskt och nödvändigt och jag gör det för att jag älskar Sverige.

– Jag förväntar mig inte att bli adopterad av Jimmie Åkesson och jag tror inte han tycker det motsatta heller.

Johan Pehrson på besök i Danmark.

Danska skolan visas upp som framgångssaga

Sin tradition trogen vill Liberalerna fokusera på skolan som ett verktyg både för integrationen och i det förebyggande arbetet för att stoppa nyrekryteringarna till gängmiljön. I Danmark finns det flera bra exempel på skolor i utsatta områden som vänt trenden.

En av dem är Tingbjerg-skolan.

Tingbjerg-skolan är en kommunal skola i Köpenhamn som tidigare tvångsförvaltats för sina dåliga resultat. I dag har skolan vänt sina resultat och visas gärna upp som en framgångssaga. Förutom att det satsats mycket pengar både på skolan och den omkringliggande området, har skolan jobbat mycket med förväntningar. Både på barnen och på deras föräldrar.

I Tingbjerg förväntas också lärarna att möta sina elever med respekt och en positiv tro på barnets möjligheter och kapacitet. Skolchefen Marco Damgaard beskriver hur lärarna tidigare inte ens förväntade sig att barnen skulle prestera väl i skolan.

Nu accepteras inte den sortens attityd på skolan.

Johan Pehrson träffar barn i danska skolan.

”Kommer bli helt andra tider”

I Sverige vill Johan Pehrson och Liberalerna också se hårdare tag mot skolor som inte sköter sig. Framförallt vill de driva på för att religiösa friskolor ska kunnas tvångsförvaltas av staten.

– Vi tycker att friskolorna måste omregleras totalt. Det kommer bli helt andra tider för svenska friskolor, särskilt om de drivs i bolagsform, säger Johan Pehrson.

– Skolinspektionen har tvångsförvaltat kommunala skolor men de får inte göra det med friskolor i dag och det är en förändring som vi vill se.

– Det kommer gälla alla skolor, att man går in och byter ut ledningen och styrelsen tas över.

”Störst problem med religiösa friskolor”

– Vi har sett störst problem med religiösa friskolor. Vi har haft skolor som sviktar i frågor om finansiering, basal demokratisk förankring och undervisningens innehåll.

Det är många år sedan svenska politiker började snegla mot Danmark. De hårda kraven på att lära sig danska och statens möjligheter att gå in och ta över när en skola inte sköter sig är som ljuv musik för en gammal Folkpartist som Johan Pehrson.

– Frågan om språk har varit levande för liberalerna inte bara för att bli medborgare. Vi har också tittat på vikten att unga personer inte ska behöva bära familjens historiska utanförskap, om föräldrarna inte lärt sig tillräckligt bra svenska.

– Tillgång till språket med språkförskola tidigt, är en kraftfull åtgärd. De har det 25 timmar i veckan från ett års ålder i Danmark. Det är en frihetsskapande åtgärd.

Johan Pehrson håller upp en bok om Alfons Åberg.

Vill korta tiden för SFI

Johan Pehrson är som sagt både arbetsmarknads- och integrationsminister. I Köpenhamnsområdet har de brist på arbetskraft och de ser också på arbetsmarknadens roll i integrationen på ett annat sätt – i Danmark är det jobb som gäller för integration, inte utbildning.

Köpenhamns arbetsmarknads- och integrationsborgmästare (översatt till svenska är han kommunalråd eller det som i Stockholm kallas för borgarråd) Jens-Kristian Lütken från det liberala högerpartiet Venstre, menar att jobbar man så integreras man automatiskt.

Johan Pehrson ser det på ett annat sätt.

– Jag tycker det är viktig att man kortar tiden för SFI, och det har vi lagt förslag på. Vi tittar också på att man ska kunna köra hälften svenska och hälften yrkesvux.

Johan Pehrson gör tummen upp mot kameran.

Så vad tar du med dig från den här resa, vad kommer vi att se dyka upp som politik i Sverige framåt?

– Man borde förstärka förskolelyftet.

– Jag säger språkförskola. Ett förskolelyft för att fler barn kommer in på förskolan och med uppmuntran, förväntningar och krav deltar, med tydlig fokus på språkträning.

– Det jag verkligen tar med mig härifrån är att man satt skolan i centrum för det förebyggande arbetet. För att förstärka integration och förhindra parallellsamhällen, säger Johan Pehrson.

Det här var Pehrsons första resa till Danmark som minister, men det lär inte bli den sista.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.