Förslag: Dubbdäck ska användas längre på våren

Fredrik Gunér/TT

Uppdaterad 2023-10-29 | Publicerad 2023-10-26

Krav vid vinterväglag: 1 december–31 mars Tillåtet med dubbdäck: 1 oktober–15 april.

Regeringen vill att det ska vara tillåtet att använda dubbdäck under en längre tid på våren.

Dagens regelverk orsakar onödig stress för bilister och verkstäder, enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Transportstyrelsen får nu i uppdrag att utreda en förlängning av den tillåtna tiden på våren för dubbdäck. Utgångspunkten är att perioden ska förlängas med två veckor.

– Det ger en längre tidsperiod för den som ska byta däck och förutsättningarna för att kunna göra detta på ett mer planerat och genomförbart sätt stärks, säger Andreas Carlson.

Mellan perioden 1 december och 31 mars ska det vara vinterdäck på bilen när det råder vinterväglag. Mellan 16 april och 30 september är det förbjudet att ha dubbdäck om det inte är eller befaras bli vinterväglag.

Men reglerna orsakar en hel del stress och olägenheter, säger Andreas Carlson.

– Det drabbar både privatpersoner och verkstads- och däckbranschen, som har vittnat om långa väntetider när det är dags för däckskifte.

– I värsta fall kan den här situationen leda till att en bilist byter till sommardäck för tidigt och skulle kunna hamna i en trafikfarlig situation vid plötsligt väderomslag.

Transportstyrelsen ska också utreda om reglerna kan utvecklas för att ta mer hänsyn till de förutsättningar som gäller i olika delar av landet.

Resultatet av uppdraget ska redovisas senast den 16 augusti nästa år. Förslaget kan tidigast bli verklighet våren 2025.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Arkivbild.