Yvonnes lägenhet blev totalförstörd

Publicerad 2013-11-28

Nio av tio laddar mobilen när de sover

Yvonne Hessels lägenhet totalförstördes efter en kraftig brand orsakad av en Iphoneladdare.

Som tur var låg hon och dottern inte och sov – vilket nio av tio svenskar ibland gör när de laddar sina mobiler.

– Det är väldigt läskigt. Nu är man helt nojig, säger Yvonne.

Yvonne Hessels 19-åriga dotter var ensam hemma i lägenheten i Sundbyberg i maj i år.

Dottern satte sin Ipod Nano på laddning med en likadan originalladdare som används till Iphone 4. Sen gick hon ut i köket för att laga mat.

När hon satt i vardagsrummet och åt en stund senare hörde hon plötsligt ett elektriskt klickande ljud. Hon sprang ut i köket eftersom hon trodde att hon glömt något på spisen.

– När hon står där ser hon i ögonvrån hur det slår lågor från sängen i hennes rum där Ipoden ligger. Det går oerhört fort. Hon springer fram, stänger dörren till sitt rum och fortsätter ut på gården, säger Yvonne Hessel, 52.

If: ”Var försiktiga”

Efter branden bodde Yvonne och hennes dotter på tre olika hotell i fyra och en halv månader innan de fick flytta hem i september.

– Hela lägenheten blev utslagen och förstörd. Nästan ingenting lyckades man sanera.

Yvonne Hessel är kund hos försäkringsbolaget If – som nu råder sina kunder att vara försiktiga när de laddar mobiler, surfplattor och liknande apparater.

– Vad jag har förstått är det batterierna i enheterna som är problemet. De kan bli överhettade och i värsta fall börja brinna. Vi vill öka medvetenheten om det, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If i Sverige.

”Tänk om vi sovit”

En ny undersökning, gjord av Yougov på uppdrag av If, visar att nästan nio av tio svenskar laddar sin mobil eller surfplatta när de sover.

– Den förstörda bostaden visar att det här kan få väldigt allvarliga konsekvenser, säger Daniel Claesson.

I dag är både Yvonne Hessel och hennes dotter betydligt mer försiktiga när de laddar sina telefoner och andra mobila enheter.

– Det är väldigt läskigt. Nu är man helt nojig, tänk om vi hade legat och sovit.