Så hamnade en 16-årig flicka mitt i världens mest laddade konflikt

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2018-01-17

Vissa hyllar henne som en frihetsikon.

Andra stämplar henne som terroristvän och marionett.

Här är historien om 16-åriga Ahed Tamimi, som föddes in i världens mest laddade konflikt – och nu riskerar ett långt fängelsestraff.

Följ ämnen
Israel

Det var ett filmklipp som gjort för att bryta igenom de sociala mediernas brus.

Två tungt beväpnade israeliska soldater framför en förtvivlad flicka, klädd i jeansjacka och palestinasjal, som slogs, knuffades och sparkades för att få dem att lämna familjens bakgård.

– Ge er i väg! ropade hon.

Nariman Tamimi

De israeliska soldaterna lämnade platsen, men kom tillbaka fyra dagar senare, mitt i natten, och grep henne.

Vid det laget hade bilderna från händelsen i byn Nabi Salih på Västbanken den 15 december redan spritts över världen. Palestinierna hyllade den 16-åriga Ahed Tamimi för hennes mod medan många israeler var rasande för att soldaterna inte slagit tillbaka.

Uppmärksamheten ökade ytterligare när bakgrunden till händelsen blev känd. Bara en timme tidigare hade Ahed Tamimi fått veta att israelisk militär skjutit hennes femtonårige kusin Mohammed Tamimi i huvudet med en gummikula. Något som enligt familjen fått henne att bryta ihop och börja gråta.

Bet soldat

Det var inte första gången flickan med de ljusa lockarna och den allvarsamma blicken hamnat i händelsernas centrum.

Amed Tamimis föräldrar har genom åren ofta lett protester och ordnat demonstrationer, bland annat då israeliska bosättare tog över en brunn för ett tiotal år sedan.

Redan 2012 blev ett foto på henne, då hon höjde en knuten näve mot en israelisk soldat, viralt. Samma sak hände tre år senare, då hon bet en israelisk soldat som försökte gripa hennes bror.

Kanske blev händelsen i mitten av december droppen.

Den 15 januari bestämde en militärdomstol på Västbanken att tills vidare inte släppa henne mot borgen.

Tio års fängelse

Flickan anklagas nu för en rad allvarliga brott, däribland våld mot militär, uppvigling och stenkastning. Hon riskerar tio års fängelse. Samtidigt som den israeliske utbildningsministern har krävt att hon ”tillbringar resten av livet i fängelse”.

Kritiken mot åtalet har varit brett och massivt.

Människorättsorganisationen Amnesty International har kallat straffet hon riskerar ”oproportionerligt” och ett brott mot FN:s barnkonvention och har begärt att hon släpps.

– Inget som Ahed Tamimi har gjort kan rättfärdiga det fortsatta kvarhållandet av en 16-årig flicka, säger Magdalena Mughrabi på Amnesty i ett uttalande.

Men långt ifrån alla ser henne som en frihetshjälte. Många israeler menar att dottern snarast är en marionett för sina politiskt aktiva föräldrar, att filmen, som mamman snabbt lade upp i sociala medier, är koreograferad och att familjen ofta hyllat terrorister.

”Familjen kämpar inte för fred, de kämpar inte bara mot ockupationen, de vill förgöra Israel, och deras kamp är kryddad med judehat”, skriver historikern Petra Marquardt-Bigman i den israeliska tidningen Haaretz

Symbol för frihet

Samtidigt fortsätter den internationella kampanjen #FreeAhedTamimi att sprida sig, hennes ansikte avbildas på muralmålningar över Mellanöstern och världen och det hålls demonstrationer från Ramallah till New York med krav på att hon släpps fri.

Den unga aktivisten har blivit en ikon, som symboliserar något större. ett helt folks dröm om frihet.

Ändå är hennes egen historia egentligen inte unik.

Ahed Tamimi tillhör en generation som fötts av föräldrar som själva aldrig upplevt något annat än israeliskt ockupation. Som vuxit upp med soldater, vägspärrar och id-kontroller. Raserade hus, tårgas och fredagsdemonstrationer. Som lärt sig att bemästra rädslan för att bli skjuten samtidigt som hon lärt sig att leka, som hon själv berättade i en intervju med den amerikanska journalisten Abby Martin.

Runt henne, på Västbanken, finns tiotusentals barn som bär samma trauma. Som vuxit upp i en värld där det onormala blivit normalt.

Ahed Tamimi har berättat att hon drömt om att bli advokat – nu ligger hennes öde i den israeliska domstolens händer.

Källor: Amnesty, The Guardian, al-Jazira, New York Times, CNN, Haaretz, The Independent, Newsweek, Reuters och AFP.