Kamphundar ska förbjudas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-05

Danmarks nya lag svartlistar 11 raser i juli

GÖTEBORG. Kajsa Ljungström, 28, kelar med Skarpa, 3, och Nasty, 4.

Det kan hon fortsätta med.

Men i Danmark ses hundarna som dödsfaror – och ska bort.

dödsfaror – i grannlandet Kajsa Ljungström, som är utbildad djursjukvårdare och arbetar på en smådjursklinik, är glad att Sverige tillåter hennes muskelpaket Skarpa och Nasty. ”Köper du en högenergihund måste du veta vad du har att ta hand om”, säger hon.

Om drygt tre veckor träder det danska förbudet mot så kallade kamphundar i kraft. Därmed måste hussar och mattar till elva utpekade raser ta farväl av sina älsklingar.

Debatten om muskelhundar som attackerat och orsakat svåra bitskador har pågått länge på andra sidan sundet och nu är politikerna färdiga med ett lagförslag.

– Här i Sverige är tonläget mer sansat, varken politikerna eller vi i branschen ropar på förbud, säger Hans Rosenberg, informationschef på Svenska Kennelklubben.

”Världens snällaste”

Kajsa Ljungström i Göteborg är tacksam över den hållningen.

– Ja usch, annars skulle Skarpa och Nasty vara hotade, båda är ju svartlistade i Danmark. Och det känns helt fel eftersom de är världens tryggaste och snällaste.

Nasty är amerikansk bulldog och Skarpa staffordshire terrier med inblandning av pitbull. Med danska ögon rena dynamiten.

Men nej, de här två jyckarna framstår som fridsamma änglar. Leker lugnt, lyssnar på kommandon, verkar gilla att bara ligga och softa.

”Ägaren är problemet”

– Oftast är det hundägaren som är roten till eventuella problem, inte hunden. Köper du en högenergihund måste du träna och arbeta med din hund så att den får ut sin energi och därmed mår bra, säger Kajsa Ljungström.

De raser som förbjuds från den 1 juli i Danmark är rena kamphundar avlade för att slåss samt en grupp vall- och vakthundar från Sydamerika, USA och Östeuropa.

Kamphundar ska
förbjudas