SD trötta på jämförelser med Breivik

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2011-08-06

Partiet i konstant blåsväder sedan terrorattacken i Norge

Massinvandringen och "islamiseringen" är ett av de största hoten mot vårt samhälle.

Där är Breivik och Sverigedemokraterna överens.

Men SD är trötta på jämförelsen.

Sverigedemokraterna och det norska Fremskrittspartiet har under de senaste veckorna figurerat flitigt i den svenska pressen. Paralleller har dragits mellan Breiviks manifest och Sverigedemokraternas partipolitik.

Sverigedemokraterna avskriver sig alla kopplingar till massmördaren – men samtidigt är det svårt att förneka vissa likheter i de ideologiska värdegrunderna.

Uttalanden från partiets medlemmar både före och efter den 23 juli gör det nästan allt för lätt för ivriga medier.

"Islamiseringen" hotar

"Islamiseringen" är ett hot mot den västerländska kulturen och "koloniserar" Europa, slog Breivik fast i sitt manifest. Sverige beskrivs som en multikulturell diktatur med muslimer och kvinnor vid styråran, och där partier som kritiserar massinvandringen – däribland Sverigedemokraterna – förtrycks.

Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson har talat om farorna med växande muslimska grupper i Sverige, som han i en debattartikel i Aftonbladet beskrivit som "ett av våra största utländska hot sedan andra världskriget". 

Många minns nog också partiets kampanjvideo från 2010 – som förbjöds i TV 4 - där burkaklädda kvinnor tävlade om statsbudgeten med en rullatorstödd pensionär.

Och när riksdagsledamoten Kent Ekeroth skriver om den "muslimska kolonialiseringen" har han inspirerats av samme bloggare – den numera världskända Fjordman - som Breivik hyllat i sitt manifest och kopierat rakt av i avsnittet om Sverige.

Massinvandringens fel

I ett blogginlägg några dagar efter Norgeattackerna skyllde kommunpolitikern Erik Hellsborn massmorden på islamisering och massinvandring och sa att han inte känner någon som helst skam eller skuld över att han och Anders Behring Breivik delar den nationalistiska ideologin.

– Breivik är en produkt av det mångkulturella samhället. Hade inte Europa blivit mångkulturellt så hade aldrig dödsskjutningarna skett, förtydligade Erik Hellsborn på telefon till Aftonbladet.

SD och Jimmie Åkesson tog klart avstånd från Hellsborns kommentarer och menade att det är "smaklöst" att koppla samman SD med Breivik.

– Jag tycker att det är ohederligt om man drar alla invandringskritiker över en kam. Man måste kunna kritisera svensk invandringspolitik utan att hållas ansvarig för vad denna massmördare gjort, sa Jimmie Åkesson.

"Inte SD:s ansvar"

Sverigedemokraterna i Partille kritiserades hårt för att de publicerat Anders Breiviks video "Knights Templar 2083" på sin sajt, även om de sedan dess tagit ner den igen.

Men även om SD delar vissa åsikter med Breivik är det för tidigt att dra några säkra slutsatser om vad som bidragit till massmördarens världsbild, enligt Heléne Lööw, som forskar om nationalsocialism och vit makt-rörelser vid Uppsala universitet.

– Den anti-muslimska världsbilden finns hos SD men SD bär inte ansvar för dådet.

Följ ämnen i artikeln