18 000 kronor försvann från Paypalkontot

Uppdaterad 2013-07-01 | Publicerad 2013-06-28

Polisen: Nätbedrägerierna ökar

Anna-Karin Gillberg Blom fick sitt Paypalkonto hackat – blev av med över 18000kr.

Anna-Karin Gillberg Blom, 47, använder betaltjänsten Paypal för att handla på nätet. När kontot blev hackat bestals hon på över 18 000 kronor.

– Jag satt med kortet i handen och fick höra att någon försökte ta ut ytterligare 10 000 kronor.

Anna-Karins lugna dag på stranden fick en tvär vändning när telefonen pep till med ett mejl från Paypal. Användaren "Arnessecret" hade köpt en vara för 18 427 kronor på auktionssajten Ebay från hennes konto, var informationen som Anna-Karin fick. Pengarna hade tagits ut från ett av hennes två Paypal-registrerade kreditkort. Hon ringde omedelbart till båda företagen för att spärra korten.

10 000 kronorsstöld stoppades i sista sekund

– När jag pratade med American Express fick jag veta att någon höll på att ta ut ytterligare 10 000 kronor från det kontot - samtidigt som vi pratade.

Uttaget kunde stoppas i sista sekund.

– Hade jag ringt någon minut senare hade pengarna varit borta.

Anna-Karin är van användare av Paypal och handlar främst på Ebay. Hon är på gång att starta upp en webbutik och tanken var att köparna skulle använda Paypal. Nu har hon ändrat sig.

130 000 bedrägerianmälningar per år

Varje år anmäls 130 000 bedrägerier i Sverige och enligt Anders Olofsson, förundersökningsledare på Stockholms bedrägerirotel, har 90 procent av fallen koppling till internet.

– Våra prognoser är att bedrägerianmälningarna kommer öka med 15 procent per år.

Anmälningar om försäljningsbedrägerier är tredje vanligast, efter identitetskapningar och fakturabedrägerier.

– Generellt sett är Paypal säkert, men det finns undantag och hackade konton förekommer, säger han.

Han varnar för att det finns en hel del fallgropar som man bör vara medveten om när man handlar på nätet. Den vanligaste är lättknäckta lösenord.

"Oftast familjemedlemmar bakom hackningar"

Enligt Natalie Majerski, presstalesperson på Paypals PR-byrå Text100, är hackade konton väldigt ovanligt och när det sker görs en utredning och kunden får tillbaka sina pengar. Det gäller även Anna-Karin.

– De få gånger detta har hänt så handlar det allt som oftast om att det är en familjemedlem, eller någon som har tillgång till ens dator, som via datorn fått tillgång till på inloggningsuppgifterna och missbrukat dessa, skriver Natalie Majerski i ett mejl.