Ingen diplomatisk lösning i sikte i Gaza

Publicerad 2012-11-21

USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Hillary Clinton satt i långa förhandlingar med premiärminister Benjamin Netanyahu i går för att försöka stoppa konflikten i Gaza.

Hon uppgav att det kommer att ta tid att nå en lösning.

Samtidigt fortsatte våldet under natten med 26 palestinska dödsoffer och två israeliska.

USA:s utrikesminister är nu på väg till Ramallah på Västbanken, sedan ska hon fortsätta till Kairo för att träffa Egyptens president Mohamed Morsi.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP trodde hon inte att någon lösning på konflikten, som hittills krävt 136 palestinska liv och fem israeliska liv, skulle kunna nås innan hon träffat alla parter.

Ingen överenskommelse

Enligt AFP sa premiärminister Netanyahu till Clinton under deras möte att han är redo att gå med på en "långsiktig lösning" under förutsättning att raketattackerna från Gaza upphör.

En källa inom Hamas uppgav samtidigt att grundfrågan är när Israel ska börja lätta den sex år långa blockaden av Gaza.

– En kompromisslösning skulle kunna vara ett avtal om att lyfta belägringen och att avtalet sedan genomförs senare på en angiven tid, sa Hamaskällan till AFP.

USA blockerade uttalande i FN

Samtidigt som utrikesminister Clinton satt i förhandlingar blockerade USA sent på tisdagen ett uttalande i FN:s säkerhetsråd om att fördöma eskaleringen i konflikten på Gazaremsan. De motsatte sig uttalandet för att det "inte berört grundorsaken", vilket enligt USA är raketbeskjutningen från Gaza, meddelade Erin Pelton, taleskvinna för USA:s representation i FN.

– Därför kunde vi inte acceptera det här uttalandet, sade hon, enligt AFP.

Fortsatta bombningar

Medan säkerhetsrådet sammanträdde och Clinton och Netanyahu träffades i Jerusalem fortsatte våldet i Gaza. Israeliska plan genomförde under natten minst 30 bombräder. Bland annat anföll man underjordiska raketramper och ett nyhetskontor med kopplingar till Hamas. Kontoret ligger två våningar ovanför den franska nyhetsbyrån Agence France-Presse kontor.

Flera raketer avfyrades också mot Israel under natten. En talesperson för den israeliska armén uppgav för AFP att fyra raketer träffat södra Israel och att två skjutits ner av missilförsvarsystemet Iron dome.

De fyra raketerna dödade två personer och skadade flera. En soldat och en cilvilanställd vid den israeliska försvarsmakten dödades uppgav talespersonen för AFP.