Panik när mystisk sjukdom spreds ombord

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:

Flygpersonal och passagerare kollapsade under flygning till Los Angeles

1 av 3

Ett mystiskt sjukdomstillstånd spred sig som en löpeld ombord American Airlines-planet på väg från London till Los Angeles.

Minst sju medlemmar ur besättningen och flera passagerare började från ingenstans må dåligt – en flygvärdinna kollapsade utan förvarning.

Mitt under en flygning från London, Heathrow, till Los Angeles internationella flygplats (LAX) började flera passagerare och besättningspersonal ombord på American Airlines flight AA109, med 188 passagerare och 13 personers besättning, plötsligt må väldigt dåligt.

En flygvärdinna ska enligt en av passagerarna ha gått från den ena delen av planet till den andra när hon kollapsade och segnade ner i mittgången, skriver brittiska The Mirror. Sex andra medlemmar ur kabinpersonalen ska ha uppgett att de känt sig illamående och svimfärdiga.

”Lite galet”

Efter ett tag tändes belysningen och en panikartad stämning spred sig ombord.

– Det var lite galet. Vi visste inte vad det var som hände. Från början trodde vi att det var luftkonditioneringen, säger en av passagerarna till Daily Mail.

Kort därefter togs beslut om att nödlanda.

American Airlines-planet av typen Boeing 777-300 hade då avverkat drygt 250 mil av den 885 mil långa flygturen och befann sig nära Keflavik, en stad i sydvästra Island, enligt sajten flightradar24.com.

– Jag är lite av en flygplansnörd och tänkte ”Reykjavik, här kommer vi”, men i stället meddelades det 20 minuter senare att planet skulle vända om till Heathrow, säger en annan passageraren till The Mirror.

Men i stället togs beslutet att helt vända om och återvända till Londonflygplatsen Heathrow.

Flera passagerare vittnar enligt Daily Mail om hur de hölls ovetande och inte blev informerade om någonting. När de fyra timmar efter avfärd återvände till Heathrow möttes de av räddningspersonal och sjukvårdare. Allt bagage omhändertogs även utan förklaring.

– De lät oss inte få vårt bagage. De gjorde kontroller av det så det ser ut som att det kan ha varit mer till de än vad de berättade, säger en passagerare.

Fortfarande oklart vad som hänt

En grupp specialister från Londons räddningstjänst ska sedan ha undersökt planet och genomfört tester efter ”förhöjda nivåer av olika substanser”. Men enligt en talesperson från räddningstjänsten ska de inte ha ”någon aning” om vad som orsakat det kollektiva sjukdomstillståndet, och testerna gav inget resultat.

Samtidigt har American Airlines gått ut med ett uttalande där de beklagar det inträffade och uppger att nödlandningen inte var säkerhetsrelaterad utan berodde på en medicinsk nödsituation.

En passagerare som The Mirror talat med har på sin privata Twitter lagt fram en möjlig förklaring till varför så många ombord började må dåligt: tryckfall inuti flygplanet. Detta har dock inte bekräftats.

Samtliga passagerare inkvarterades på hotell över natten och bokades om till ett nytt flyg till Los Angeles på torsdagen.

Publicerad: