Kroatien ger fri lejd till flyktingar

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-16

Flyktingar och migranter byter nu rutt genom Europa efter att Ungern stängt gränsen mot Serbien. Hundratals människor har i dag tagit sig in i Kroatien för att runda Ungern på väg norrut.

Myndigheterna låter dem passera.

– Vi är redo att acceptera och visa de här människorna vägen – deras religion eller hudfärg är helt oväsentlig – dit de uppenbarligen vill resa... Tyskland, Skandinavien, sade Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic på onsdagen.

Enligt inrikesministern, Ranko Ostojic, har uppemot 300 migranter och flyktingar anlänt till Kroatien efter att ha ändrat sin rutt sedan Ungern på måndagen stängt igen gränsen mot Serbien.

De försöker nu runda Ungern via Kroatien och Slovenien för att sig till Österrike och upp mot Tyskland och vidare.

"Polisen: byt rutt"

Enligt Reuters tog ett tiotal bussar på onsdagsmorgonen sikte på staden Sid vid gränsen mellan Serbien och Kroatien och enligt vittnen har personer setts vandra över majsfälten mot Kroatien.

– Vi hörde att Ungern var stängt så polisen sade till oss att ta den här vägen, säger 35-årige Amadou från Mauretanien till AFP.

Sedan i morse finns gränskontroller på flera platser vid Österrikes gräns mot Ungern. Enligt polisen kommer under dagen ytterligare ett tiotal kontroller att upprättas längs Österrikes gräns, skriver APA.

Till Burgenland, en delstat vid gränsen mot Ungern, anlände på tisdagskvällen bara en bråkdel så många flyktingar som under de senaste dagarna, en effekt av att Ungern stängt sin gräns. Myndigheterna hade inga problem att erbjuda de runt hundra nyanlända övernattning.

– Det var mycket, mycket tyst, sade en talesperson för polisen i delstaten.

Tyskland utökar kontroller

Även i huvudstaden Wien har flyktingströmmarna minskat. Runt 5 000 anlände i går kväll, men under morgonen uppehöll sig bara några hundra på de båda centralstationerna i staden, enligt polisen.

Samtidigt ska Tyskland utöka passkontroller på vissa platser vid landets gräns mot Frankrike, rapporterar AFP.

– I Baden-Württemberg (i sydvästra Tyskland) har vi trappat upp kontrollerna, vi utför gränskontroller som situationen kräver, säger en talesperson för polisen till nyhetsbyrån.

Tyskland beslutade att återinföra passkontroller på söndagen, för att hantera situationen med de stora flyktingsströmmar som kommit till landet de senaste veckorna. Kontrollerna är fokuserade till gränsen mot Österrike, men ska gälla i hela landet.

TT