11 frågor och svar om krisen

Uppdaterad 2015-07-07 | Publicerad 2015-07-06

Så påverkas din ekonomi av Grekland

Börserna faller och Greklands lilla ekonomi påverkar just nu hela världen.

Så här riskerar din ekonomi att påverkas av krisen.

Vilket sparande ska jag välja?

– Om man ska välja något annat än korta räntefonder för pengarna, är det hedgefonder med låg risk. Men det här en mycket svårare grupp att överblicka. Korta räntefonder är alltid låg risk, så hedgefonder är lite överkurs för de flesta. Sparkonton ger inte så mycket. De ger 1 procent, kanske 1,2 procent som bäst. Då ger de korta räntefonderna nog dubbelt så bra närmaste året. Men det är förstås bättre att ligga på ett sparkonto som ger en procents ränta än ett vanligt konto utan någon ränta alls, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank till Spara smart.

Kommer börsen att rasa?

– Vi får räkna med att det blir svängigt på börserna under en period. Många börser har sjunkit och det kan fortsätta ned ytterligare. Men långsiktigt har en nedgång följts av en uppgång så har man ett långsiktigt sparande på börsen bör man inte sälja i panik, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Jag sparar i aktiefonder till en resa i höst. Vad ska jag göra nu?

– Pengarna som du ska använda i sommar eller de närmaste tre månaderna ska inte vara på börsen. Det blir särskilt tydligt nu när Grekland bråkar. De kan du ha i en billig räntefond istället. Vi pratar korta räntefonder här. Långa räntefonder ska du absolut undvika. De här aktiefonderna ska du sälja bums. Börsen kan oroas av ett exempelvis en ny finansminister hittar på något, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank till Spara smart.

Jag är orolig för mitt sparkapital på 30 000 kronor i fonder. Ska jag sälja?

– Om du enbart har ett sparande på börsen och inget på ett sparkonto tycker jag att du ska överväga att säkra upp en del. Men sparar du långsiktigt med sikte på flera år behöver du inte vara lika orolig. Men du kanske behöver se över vilka fonder du har och sprida pengarna över ett större geografiskt område, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Ett sparande som är på över ett år gärna mer mer än två år, då kan du ha aktiefonder. Och då gärna en bred globalfond, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank till Spara smart.

Jag vill börja spara i aktier och fonder. Är det rätt tid att gå in på marknaden nu?

– Jag tycker du kan avvakta lite nu innan du går in på börsen, men sedan börja månadsspara. Då sprider du insättningarna och tar därmed lägre risk. Du kan börja med exempelvis en globalfond, då sparar du över en stor del av världen, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Vilka fonder vågar man köpa?

– Vilka fonder du ska välja är svårt att veta. Men riskspridning är extra viktigt i dagsläget. De pengar som du behöver inom ett par tre år kan vara bra att sätta in mer säkert på ett sparkonto. Räkna med att det kortsiktigt blir svängigt på börserna, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Kommer bostadsmarknaden och mina räntor att påverkas?

– De långa räntorna kan stiga och det påverkar de längre bundna boräntorna. Men om det blir starkare krona kan riksbanken sänka reporäntan vilket pressar ner den korta boräntan. Om vi kan låna billigare brukar det gynna fastighetsmarknaden, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Kommer kronan att stärkas mot euron?

– Det vet vi inte riktigt ännu men det är möjligt att kronan kommer att stärkas mot euron, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Jag har just lånat stort och köpt en lägenhet i Stockholm. Var det dumt?

– Jag tycker inte att du ska ha panik. Lägenheten köpte du antagligen som en långsiktig investering och den oro som finns nu kommer att lugna sig, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Hur kan en pytteekonomi som Grekland ställa till så mycket oreda?

– Ja, det kan man verkligen undra. Jag tror att det handlar om spridningseffekter. Om Grekland får stora skuldnedskrivningar hur kan det påverka andra länder som också har problem i dag, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Är det läge att köpa hus/lägenhet i Grekland?

– Det är klart att Grekland kommer att ha en mycket jobbig period framför sig nu och många har ekonomiska problem. Det kan få följder på den grekiska fastighetsmarknaden, som kan sjunka. Men jag vill inte råda till att köpa eftersom jag vet för lite om deras fastighetsmarknad, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Följ ämnen i artikeln