”Ryssvärmen” kom inte – fick regn

Uppdaterad 2015-08-04 | Publicerad 2015-08-01

”Ryssvärmen” har svikit oss.

I stället blev det regn, regn och regn i juli.

– Norrbottenskusten har haft mer än dubbelt så mycket nederbörd än normalt, säger meteorologen Emelie Karlsson på SMHI.

Det började bra med lokalt värmerekord i Forse, Ångermanland, i början av månaden. 32,8 grader. Men nu lär många se tillbaka på semestern med lipen i halsen.

I juli regnade det onormalt mycket i stort sett i hela landet. I vanligtvis solsäkra Luleå har man fått dubbelt så mycket regn som vanligt.

– I norr man har haft sämst juli. Temperaturen har generellt varit under den normala med mycket nederbörd. I Tornedalen har man haft mellan en och två grader kallare, säger Emelie Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Minusgrader – i juli

Normalt brukar ”ryssvärmen” kunna strömma in från nordost och frälsa Sverige, främst invånarna i just Tornedalen på gränsen till Finland.

Men nu var det minus 1,7 grader i Pajala när landets kallaste julitemperatur för året uppmättes.

Det beror på att vi fått väder från precis motsatt håll.

– Vi har haft väder från sydväst i stort sett hela sommaren, med nya lågtryck som strömmat in hela tiden, säger Emelie Karlsson.

Många känner nog att de fått tillbringa semestern under en varm filt. Men dygnsmedeltemperaturen har faktiskt varit ganska normal, enligt SMHI.

– Tittar man på temperaturen så är det faktiskt ganska normala temperaturer. I hela landet ligger det på de allra flesta håll i intervaller på plus minus en grad, säger Emelie Karlsson.

Minns förra året

Men varför har det då känts kallt? Emelie Karlsson säger att nätterna varit relativt varma, vilket till föga tröst kompenserar för kallare dagar.

Minnet av kanonsommaren 2014 finns också färsk i våra hjärnor.

– Förra året hade vi en medeltemperatur mellan tre och sex grader varmare. Förra sommaren var varmare än normalt och jämfört med det känns det väldigt kallt. Juli 2012 var bara något varmare än i år, säger Emelie Karlsson.

Vinnarna: Skåningarna

Maxtemperaturen brukar vara från cirka 12 grader i fjällen upp till 22 grader i södra Sverige och ostsidan av Götaland.

Det är också där vädret varit ”bäst”.

– Stationen som har haft högst maxtemperatur i genomsnitt är Lund i Skåne, där det varit 22 grader, säger Emelie Karlsson.

Trots att det är ganska fint på vissa håll i dag så verkar de inte finnas så mycket sol i sikte.

– Vi har augusti kvar och det kan bli något varmare, men det är svårt att säga något om nu. De tio dagarna vi tittar framåt finns inga riktiga sommartemperaturer att vänta, säger Emelie Karlsson.

Var är ryssvärmen?

– Inte här, kan man väl säga.

Följ ämnen i artikeln