Ny rapport: Lägst livskvalitet i storstäder

Publicerad 2018-06-16

Invånare i storstäder har lägst livskvalitet i Sverige visar ny rapport.

– Det finns inget starkt samband mellan befolkningsstorlek och livskvalitet, säger analytikern Emma Andersson till Dagens Nyheter.

I en rapport från Tillväxtverket har man mätt livskvaliteten i olika kommuntyper i Sverige. Storstäderna fick sämst betyg medan pendlingskommuner nära storstäderna fick bäst. Mindre städer och tätorter visade sig också ha hög livskvalitet enligt det nya livskvalitetsindexet BRP+.

– Den viktigaste indikatorn för livskvalitet är utbildning, vilken ökar chanserna att få ett jobb, en bra inkomst och god hälsa, säger Emma Andersson, analytiker vid Sweco, till DN.

Lägre miljökvalitet i storstäder

I rapporten skriver man att storstädernas låga betyg bland annat beror på en lägre miljökvalitet. Man skriver också att det har att göra med segregation och trångboddhet. Ändå växer storstäderna.

– Värdet av att ha tillgång till jobb, kultur och allt annat som finns här i Stockholm, är ändå större än de negativa aspekterna av storstaden, säger Emma Andersson till DN.

Bättre för kvinnor

Rapporten visar också att kvinnor generellt har högre livskvalitet än män. De har en högre utbildningsnivå och lägre utanförskap.

I rapporten har man bland annat mätt trygghet och säkerhet, miljökvalitet, sociala relationer och hälsa. Indexet BRP+ är till för att studera sambanden mellan bruttoregionalprodukt (BRP) och livskvalitet. I rapporten slår man fast att kopplingen är “tämligen svag”.

Följ ämnen i artikeln