Nu kan bara en jätteskandal stoppa Clinton

…och Trump byter image för att vinna över tvivlarna

Hillary Clinton blir demokraternas presidentkandidat.

Man ska akta sig för att komma med tvärsäkra spådomar men det ska till ett politiskt jordskred för att Bernie Sanders ska kunna vända det här.

En omgjord Donald Trump tog också ett stort steg mot nomineringen utan att vara helt given.

Men genom att vinna nästan alla delegaterna i New York har Trump ökat sina chanser att ta hem de 1 237 delegater som krävs för att vara säker på sitt partis nominering redan före sommarens partikonvent.

Samtidigt utdelade han ett svårt slag mot sin huvudmotståndare Texassenatorn Ted Cruz som inte fick med sig en enda delegat. Han har snart inte ens en teoretisk chans att vinna nomineringen (bortsett från rävspel på partikonventet).

Även om Trump inte lyckas nå det nödvändiga antalet delegater blir det svårt för republikanerna att sidsteppa honom efter en demokratisk process som då pågått i över fyra månader och involverat miljontals väljare. Att då välja någon annan än den som fått överlägset störst stöd bland partiets gräsrötter skulle väcka ett ramaskri och riskera att splittra partiet.

Ny image

Trump verkar ha bytt taktik och förbereder sig som bäst både på en eventuell fight på konventet och vid valet i höst. Han har visat upp en helt ny, mer städad och presidentmässig sida av sig själv under de senaste dagarnas kampanjande.

I sitt segertal kallade han sin motståndare för senator Cruz i stället för det vanliga epitetet "lying Ted". Antalet förolämpande tweets om motståndarna har minskat avsevärt.

Trump har också anlitat ett antal nya rådgivare för att förbättra sin image och stärka sin ställning hos partietablissemanget inför konventet.

Det handlar inte om att Trump ska bli snäll. Han måste fortsätta att framställa sig som outsidern om tänker skaka om den trötta politiken i Washington annars så förlorar han de missnöjda amerikanernas stöd. Däremot försöker han framstå som mer seriös och mindre av stå up-komiker och mobbare.

Fastighetsmiljardären verkar medveten om att det gäller att minska antalet republikaner som hatar honom och som under inga omständigheter kan tänka sig att rösta för honom. Då ökar både hans chanser att få nomineringen och att slå Hillary Clinton i november.

Politisk skandal

För att det blir Clinton som republikanernas kandidat måste slå framstår nu som solklart.

Hillary tog en betydligt större seger i New York än väntat och ökade på sitt försprång i antalet delegater rejält. Hon bröt det lilla momentum som Bernie Sanders fått av segrarna i Michigan, Wyoming och Washington.

Lägger man ihop hennes försprång i delegater med de så kallade superdelegaterna, toppar i partiet som röstar på konventet och som uttryckt sitt stöd för Clinton, så är hennes försprång ointagligt. Även om Sanders vägrar kasta in handduken. Det måste till en förödande politisk skandal för att stoppa Clintons nominering.

Något hon indirekt själv medgav när hon i sitt tacktal sträckte ut en hand till Sanders supportrar. Ett tydligt tecken på att hon redan har siktet inställt på höstens valrörelse och vill ena partiet. Något hon inte kommer att få några stora problem med. Skillnaderna mellan henne och Sanders är små.

Då får republikanerna det betydligt jobbigare.

Primärvalen fortsätter de närmaste veckorna längs östkusten. Det ser lovande ut för både Trump och Clinton som leder komfortabelt i de flesta delstaterna. Med respektive storseger i bagaget kan de hoppas få ännu mer valvind i ryggen.