Därför är det bäst att vara äldsta syskonet

Publicerad 2016-04-05

Obs! Barnen på bilden har inget med texten att göra.

Flertalet studier har visat att var i syskonskaran du är född har stor inverkan på din utveckling. Och mycket pekar på att det äldsta syskonet har ganska mycket fördelar, skriver Huffington Post. Här är fem av dem.

1. De är smartare

Studier har visat att storasyskon ofta har högre IQ än deras yngre syskon. 2007 studerades 250 000 norska ungdomar där förstfödda syskon i genomsnitt hade 2,3 mer i IQ än deras småsyskon.

Forskare tror att skillnaden inte beror på arv utan miljö. Äldre syskon tenderar att hjälpa sina yngre syskon att lära sig saker och det gör att de också lättare minns saker de själva lärt sig.

2. De är mer ansvarstagande

Eftersom äldre syskon måste bana väg för yngre lär de sig att ta ansvar tidigt i livet. Enligt författaren Jeffrey Kluger, som skrivit boken "The Sibling Effekt", är det vanligare att äldre syskon fokuserar mer på lojalitet gentemot familjen och att uppnå traditionella mål. Därför tenderar de även att vara mer lydiga och ansvarstagande.

3. De är mer framgångsrika

Äldre syskon är inte bara bättre i skolan – de lyckas också bättre rent karriärmässigt. Enligt Ben Dattner, professor i psykologi, är förstfödda barn framgångsorienterade och vill gärna vara sina föräldrar till lags. Studier visar också att de ofta också bestämmer över sina äldre syskon som en auktoritetsfigur, något som förbereder dem på ledarroller senare i livet.

4. De följer reglerna

Om mellanbarn brukar vara mer rebelliska är det troligare att äldre syskon följer reglerna.

”Förstfödda tenderar till att vara ansvarstagande och tävlingsinriktade. De syskon som är yngre brukar snarare sticka ut genom att skapa en egen nisch som lekfulla, samarbetsvilliga och, kanske mest, rebelliska” skriver de belgiska psykologerna Vassilis Saroglou och Laure Fiasse i sin avhandling.

5. De har ett större samvete

2015 kom en studie som visar att förstfödda är mer samvetsgranna, trevligare och mindre neurotiska än sina syskon. Dessutom visar en australisk studie att de som har större samvete även brukar få bättre resultat rent akademiskt. Det är faktiskt en stor bidragande faktor till framgång överlag.

Följ ämnen i artikeln