Läsarnas varning: Vi har skadat oss på ”säkerhetsglas”

Uppdaterad 2016-04-03 | Publicerad 2016-04-02

Mängder av läsare har hört av sig efter Aftonbladets artiklar om exploderande duschväggar.

Flera av dem vittnar om att ”säkerhetsglaset” inte är så säkert.

– Lilltjejen duschades av splitter och en bit satte sig i pannan, säger Anton, 30, från Falköping.

Aftonbladet har de senaste dagarna i flera artiklar berättat om exploderande duschväggar. Mikael Lindsjö, 46, satt och tittade på tv när en explosion hördes i huset. Det visade sig vara familjens duschvägg av märket Inr som gått i tusentals bitar.

Teresia Jensen på företaget Inr berättar att av de cirka 40 000 duschväggar som de varje år levererar är det drygt fem av dessa som går sönder på det här sättet.

– Det bildas små runda bitar av glaset. De här små kornen är inte farliga, möjligtvis kan man rispa sig lite på armarna, sa hon till Aftonbladet i går.

Sedan dess har mängder av läsare hört av sig med liknande berättelser. Och flera av dem vittnar om de härdade glasväggarna, så kallade säkerhetsglas, att det kan orsaka allvarligare skador än ”rispor”.

Sena skars av

Lars och Ulla Östlin var på semester i Österrike i oktober 2014 och sista dagen på resan exploderade duschdörren när Ulla skulle gå in.

– Den här dörren var ju ganska stor, och hon får allt glas över sig, säger Lars.

– Vissa glasskärvor gick in i ryggen, andra i armarna. En sena skars av i vänster arm. Blodflödet blev väldigt kraftigt.

På akuten arbetade personalen i över 1,5 timme att plocka bort alla glasbitar som Ulla fått på sig. Hon har fått vissa men i armen efter senan som gick men i övrigt har Ulla repat sig från den chockartade upplevelsen.

Lars berättar också att en kvinnlig advokat de träffade på sjukhuset åtog sig att hjälpa dem. Efter en cirka 15 månader lång process har nu hotellets försäkringsbolag ersatt Ulla för sveda och värk.

– Summan av kardemumman är att hon har fått 100 000 som plåster på såren av hotellets försäkringsbolag, säger Lars.

”Glas och blod blandat med vatten”

Ulla är inte ensam om att ha skadat sig av ”säkerhetsglaset”. Flera läsare har skickat in bilder på skärskador de fått av exploderande duschväggar. En berättar att känseln är borta i tummen efter en rejäl skärskada.

För omkring två månader sedan stod Jessica, 21, i duschen när glaset plötsligt gick i bitar.

– Jag förstått det är det ganska ”vanligt”. Det gick bra med mig. Bara ytliga sår och en rejäl chock. Jag har fått lite ärr, men inget mer än så, säger hon.

En annan läsare berättar att duschväggen exploderade med dottern i duschen och skriver att även om skärskadorna inte var allvarliga så var det mycket otäckt.

”Glas och blod blandat med vatten var en mycket otrevlig upplevelse som jag aldrig vill uppleva igen”, berättar läsaren.

Även Anton, 30, från Falköping har en liknande historia. Familjen har drabbats av två exploderande duschdörrar på ett år. Den sista gången satt hans dotter Tyra, 3, i sin badbalja i duschen när det hände.

– Hon fick allt över sig och vi fick åka till akuten för att plocka ut allt splitter, säger han.

Utöver skärsår på fötter, ben och armar så berättar Anton att en av glasbitarna vid explosionen blev vass och satte sig i dotterns panna.

– Det hade ju kunnat sluta riktigt illa, säkerhetsglas ska ju inte bli sådär vasst, säger han.

– Jäkligt obehagligt.

Experten: Kan bli vassa bitar

Nu väntar de på svar från firman de köpte duschväggen av om vad som blir nästa steg. Tills vidare har de duschdraperi.

– Men Tyra vill knappt duscha längre utan det blir baljan i stället, säger Anton.

Stefan Karlsson är glasforskare vid Glasforskningsinstitutet och expert på härdat glas. Han berättar att det kan hända att glaset exploderar. Till exempel kan partiklar av nickelsulfid i glaset orsaka en ”explosion”.

– Det kan orsaka spontangranulering av glaset, säger Stefan Karlsson.

Han berättar att ”säkerhetsglaset” är det säkraste alternativ som finns på marknaden men att det inte betyder att det inte går att skada sig på glaset.

–  Det blir inte lika vasst som vanligt glas men det är ändå glas och det kan bli vassa bitar, säger Stefan Karlsson.

Följ ämnen i artikeln