Varje dag är en ny chans

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Per Magnusson 
är 27 år, nöjesreporter och recensent för Punkt SE, Malmö.

”Kriget mot vardagen är alltid lika viktigt.”

Orden är Ulf Lundells. De lämnar hans patenterade varggrin i en intervju i Aktuellt den 5 juli 1985 strax före en turnépremiär i Karlstad.

Att gå ut handlar om eskapism. Skaka sig loss ur den trygga vardagens stadiga grepp.

Fråga kolon. När är Uffes krig som allra viktigast? Nå? Jag ser inga händer i luften.

Svar: Mitt i den gråaste vardagen. Därför är det livsviktigt att inte låta utelivet reduceras till rutinen vi flyr ifrån. Att slentrianmässigt gå ut varje helg är ett fantasilöst, ignorant och, faktiskt, ganska sorgligt sätt att leva sitt uteliv. Som att planlöst zappa snarare än att läsa tablån.

Måndag måndag, min lyckodag. Den exklusiva känslan av att människor har tagit sig ut av fri vilja.

Tisdagar på Tempo är numera ett begrepp. Lite som Tuesdays with Morrie.

Onsdag, eller mitt-i-veckan-bläckan som den kallades en gång i min provin-siella ungdom, är en utmärkt dag för förlustelser.

Torsdag lika briljant med känslan av ledigheten hägrande just runt hörnet.

Paradoxalt som det kan låta måste jag flagga för fredag som fabulös i sammanhanget. Kanske kan du smita lite tidigare från kontoret. Allt är öppet, alla är ute, alla förväntningar som sköljs ner i magen med den första klunken öl.

Lördag bör dock undvikas till varje pris. En kanna te och katten på magen är att rekommendera.

Söndag som tid för lite stillsam dekadens är jag religiöst förtjust i. Hånskratta en smula åt dina vänners dåliga kondition och styr stegen mot din lokala uteservering för ett par pints.Vädra ny vårluft för ditt uteliv. Sväva välsignat över söndagsångest inför måndagen som du tidigare känt den. Du är en fri människa.