Ministern på mordplatsen: Phuket ska bli säkrare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-18

PHUKET/UMEÅ. Mordet på Hanna Bäcklund har upprört den thailändska regeringen.

I går fick Hannas reskamrat Emma Stenman, 29, från Umeå besök av turistministern Weeresak Kowsurat.

–?Mycket sorgligt. Vi ska förbättra säkerheten, sa han.

Turistministern Weeresak Kowsurat vid pinnen som markerar var Hanna Bäcklund hittades.

Emma Stenman vårdas fortfarande på Phuket International hospital för chockskadorna hon fick när hon hittade vännen Hanna Bäcklund mördad klockan 11.30 i lördags.

I går förhördes hon av thailändsk polis som också berättade att de har en huvudmisstänkt för mordet. Däremot fick Emma Stenman inte se någon bild på den misstänkte 32-åringen.

Hälsade på väninnan

Tidigare under dagen var även Thailands turistminister Weeresak Kowsurat, 43, på en blixtvisit i Phuket. Först besökte han Emma Stenman på sjukhuset för att senare åka till mordplatsen i Mai Khao Beach.

–?Vi tror och hoppas att detta är en enskild händelse och ingen riktig bild av Phuket i dag. Men vi ska öka säkerheten. Emma sa att hon fortfarande?har förtroende för Thailand – det är jag glad för,?säger Weeresak Kowsurat till Aftonbladet.

Delar ut visselpipor

Den thailändska regeringen ska bland annat dela ut röda visselpipor utformade som kvinnosymbolen till alla kvinnliga turister på Phuket.

Information och fler väktare är andra åtgärder.

Emmas mamma i Umeå säger:

– Det enda vi väntar på nu är att få Emma tillbaka. Hon ska få komma hem inom de närmaste dagarna.

– Det känns bra att thailändsk polis jobbar så hårt med det här. Vi vill bara att de hittar den skyldige, att de tar honom. Men vi kommer ändå inte att få tillbaka Hanna. Det går inte att göra något ogjort.