Stavar du rett?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-24

Här är orden vi inte kan

Var du på konferans och hade en diskusion om aborren i resturangen igentligen var så god?

Det är lungt – du är inte ensam.

Här kan du testa om du har koll på stavningen.

SVÅRSTAVAT Den här mannen ser ju inte så alert ut. Men vad är det han sitter i och hur stavas det ordet?

Minns du diktamensproven i skolan? Fröken stod längst fram vid katedern och ljudade fram ord efter ord medan eleverna satt med blyertspennorna och suddet redo. Orden skulle stavas rätt.

Söker på könsord

Norstedts akademiska förlag har en nystartad sökdatabas över svenska och engelska ord. Där kan du se vilka ord folk söker på – och vilka ord som då också stavas fel.

– Vi ser att det är poppis att söka på svordomar och könsord, men om vi tar bort de orden ser vi vad folk verkligen behöver hjälp med, säger Lovisa Boberg, informationsansvarig.

”Lite pinsamt”

I samarbete med Språkrådet har förlaget tagit fram de 50 vanligaste orden vi stavar fel. Till exempel igentligen (rätt: egentligen) och gammla (rätt: gamla).

– Andra fel som är vanliga är om det ska vara ett eller två ord, som exempelvis idag (fel) eller i dag (rätt). Det är inte helt givet, säger Lovisa Broberg.

Varför är rättstavning så viktigt?

– Det handlar naturligtvis främst om att göra sig förstådd. Men hos oss är det många studenter som använder sökbasen när de ska skriva uppsatser eller ansökningsbrev. Då vill man att det ska vara rätt.

Har du något ord du tycker är klurigt?

– Jag hade faktiskt ett ord, det var lite pinsamt. Det var tidsplan, jag har alltid skrivit tidplan och också felaktigt rättat folk som skrivit med s, säger Lovisa Broberg.

Rätt svar: Ingressen innehåller sex felstavade ord.