Ekobrottslingarna svindlar sitt land

Uppdaterad 2012-04-10 | Publicerad 2012-03-06

Ett penningrubbat England, med ekonomiska bedrägerier som hittat omvägar runt lagens korta arm. Vicedokumentären "Fraud" är ett skälvande möte med landets värsta ekobrottslingar.

I Vicedokumentären "Fraud" får vi följa före detta ekobrottslingen Tony Sales till det England som ruineras.

- Det som överraskade mig mest under arbetet var hur enkelt det är att begå nätbedrägerier och hur populärt det är, speciellt bland unga, säger Andy Capper, huvudredaktör på Vice och producent för "Fraud", en engelsk närstudie i den växande ekonomiska brottsligheten som om den vore ett land skulle ha världens femte starkaste ekonomi.

Tony Sales, en före detta bedragare, valdes ut för att navigera tittarna genom dokumentären. Under sitt liv har han på brottslig väg kommit över mellan 10 och 30 miljoner pund. Efter sex år på flykt undan juridisk rättvisa är han nu öppen med både vision och tillvägagångssätt.

I september i fjol blev han intervjuad av den amerikanska nättidningen The Huffington Post. Han säger: ”Jag har alltid haft en gåva för det här. Jag har alltid kunnat manipulera ett system som jag vill att det ska passa mig”. Ord som får täckning när vi ges en detaljerad inblick i hur pass förfalskas och identiteter stjäls för att få hem varor, inte bara till bedragarna själva utan även till kvarterets ensamstående mödrar.

I "Fraud" avslöjas också hur nigerianska bedragare lurat IRA och hur turerna går hemma hos ex-gangstern Dave Courtney, en svindlarlegendar som omger sig med vapen och lättklädda unga tjejer i södra London. 

Sex månader innan Andy Capper drog igång arbetet med dokumentären blev han personligen utsatt för ett bedrägeri.

- Jag lyckades få tag på telefonnumret till personen som nyttjat mina uppgifter och ringde upp för att ryta till. Det skulle jag aldrig göra i dag. Nu vet jag vem jag ringer till.

Nu har det gått ett år sedan "Fraud" färdigställdes. Andy Capper ser tillbaka med facit i hand; en tredelad dokumentär.

- Om jag hade fått tillfälle att göra om det här? Då hade jag talat med personer inom bankväsendet, som jag känner är mer skrupelfria än youngsters som stjäl några pund för att kunna käka pizza en fredagkväll.